Belföld

MSZP: a magyar egészségügy legnagyobb botránya a borsodi nő meddővé tétele

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője Orbán Viktor kormányfőhöz fordul a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban történt feltétezett meddővé tétel ügyében. A szocialista képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, Kásler Miklós minisztertől eddig csak maszatolást, tagadást és mély hallgatást tapasztalt, ezért keresi meg a kormányfőt, azonnali beavatkozást várva az ügyben. Mivel Kásler hónapok óta hallgat, joggal feltételezhető, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Felidézte, hatóságnak átadott bizonyítékok vannak arra, hogy egy akkor 23 éves gyermektelen nőt a műtőasztalon rasszista indítékból meddővé tettek. Az áldozat – akivel találkozott is a szocialista politikus – három év múlva, egy orvosi per nyomozati szakaszában szembesült először állapotával.

A 168 Óra pénteken számolt be arról, hogy egy 26 éves nő csak nemrég tudta meg, hogy három évvel ezelőtt a beleegyezése nélkül eltávolították a petevezetékét a Borsod megyei kórházban. A cikk szerint még csak nem is tájékoztatták a szakmailag teljesen indokolatlan beavatkozásról, amit az osztályvezető főorvos állítólag ezzel a megjegyzéssel rendelt el:

Vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!

A nő – aki a lapnak és Bangónénak is elmondta, hogy nem roma – a megrázó eset előtt ötször elvetélt, a hatodik terhességénél hasi fájdalmai voltak, ezért ment be a kórházba megfigyelésre.

Nagy Gábor orvosigazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, bizonyítékok sora mutat arra, hogy valótlanságok a cikk állításai. A miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát tíz éve vezető orvos a lapnak elmondta: a nőt görcsös alhasi fájdalmai miatt előbb a járó-, majd fekvőbeteg osztályra vették fel, a vizsgálatok után egyértelművé vált méhen kívüli terhessége. A szükséges műtétről szakmai konzultáción döntöttek, a beteg pedig a tájékoztatás után a beleegyező nyilatkozatot is aláírta.

Azt is mondta Nagy Gábor, hogy ha cigánygyűlölő lenne, már rég nem a Borsod megyei kórházban dolgozna – és ő is megemlítette, hogy az operált nő nem roma származású.

Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a miskolci kórházzal kapcsolatban több esetet is fel fognak tárni: műhibáról, tiltott mesterséges megtermékenyítésről, gazdasági bűncselekményekről és európai uniós források nem megfelelő felhasználásáról.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik