Belföld

Ha cigánygyűlölő lenne, már nem a BAZ megyei kórházban dolgozna, közölte az orvos, akit azzal vádolnak, hogy meddővé tett egy nőt

Nagy Gábor orvosigazgató szerint bizonyítékok sora mutat arra, hogy valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a miskolci kórházban eltávolították egy romának vélt nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a bizonyítékokként az orvos az aláírt jelentést és a belső vizsgálatot sorolta fel.

Nagy arra reagált, hogy a 168 Óra pénteki cikkében azt állították: egy 26 éves nő csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították beleegyezése nélkül.

A miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát tíz éve vezető orvos a napilapnak azt mondta: a nőt görcsös alhasi fájdalmai miatt előbb a járó-, majd fekvőbeteg osztályra vették fel, a vizsgálatok után egyértelművé vált méhen kívüli terhessége. A szükséges műtétről szakmai konzultáción döntöttek, a beteg pedig a tájékoztatás után a beleegyező nyilatkozatot is aláírta.

Hozzátette: a műtét közben szakmai tanácsért az orvosigazgatót is felhívták, a hírportál állításával ellentétben pedig csak a baloldali petevezetéket vették ki. (A 168 Óra nem azt állította, hogy a másik petevezetéket is kivették volna, hanem hogy az annyira roncsolódott, hogy a nő meddővé vált.) Nagy valótlannak nevezte azt az állítást, hogy az operáció közben azt az instrukciót adta, hogy

vegyék ki mindkét petevezetékét a cigánynak!

Azt is mondta, hogy nem cigánygyűlölő,

ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna,

ráadásul az operált nő nem is roma származású. Ezt egyébként a nő is elmondta, ahogy azt is, hogy ennek ellenére hitték romának.

A nő, kórházi dokumentációkkal igazoltan, hatszor járt azóta az intézményben, és a zárójelentésben is mindent világosan leírtak.

Azt, hogy valójában mi történt tehát 2016-ban, műtéti leírás, fénykép, szövettan, patológiai jelentés és a nő zárójelentése is bizonyítja

– mondta Nagy Gábor a lapnak.

A miskolci kórház főigazgatója az orvosigazgató tájékoztatása szerint a médiahírek miatt belső vizsgálatot rendelt el, és a külső igazságügyi orvosszakértő is megállapította, hogy a szakmai szabályok szerint történt a beteg gyógykezelése.

Nem ez az első eset ugyanakkor, amikor a miskolci kórház a romákkal szembeni bánásmód miatt jelenik meg a médiában. Az Index 2017-es cikke szerint egy roma nőt pofonnal fenyegettek, amikor szülés közben kiabált, majd egy orvos azt közölte vele, hogy

Ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök!

Az akkori perben a nőnek adtak igazat, pedig a kórház dolgozói összezártak az orvos mellett, aki részt vett az ügy belső vizsgálatában is, ami akkor is mindent rendben talált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik