Belföld

A tanárok segítették a hátrányos helyzetű diákokat, de a pénzüket nem kapták meg

Nem kapták meg díjazásukat a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítő pedagógusok a Szigetvári Tankerület több iskolájában. Vannak, akiknek félmillió forinttal tartoznak

írja a Népszava.

A pedagógusok korábban az Integrációs Pedagógiai Rendszer (IPR) keretében hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésében, felzárkóztatásában vettek részt. Hiába várják azonban már két éve a pénzüket, az mind a mai napig nem érkezett meg. Pedig már 2018. január 1-jétől jár nekik a pénz, csak hát az valahogyan nem akar megérkezni a munkát elvégző, hátrányos helyzetű – főként roma – iskolásokat segítő tanároknak. A tankerülettől előbb azt a választ kapták a jussukat kérő tanárok, hogy a tankerület 2018-as költségvetésébe nem tervezték be a pénzt, várják meg, amíg elfogadják a 2019-es költségvetést, ott lesz. De nem lett. Meg a 2020-as költségvetést is elfogadták már, de a pénz sehol.

Az EMMI-nél rákérdezett a Magyarországi Roma Parlament elnöke, hogy hova lett a tanárokat megillető pénz. A köznevelési államtitkár hosszan sorolta, hogy nagyon eredményes volt a program, meg továbbfejlesztik. A pénz sehol persze. A minisztériumnál biztosan nincs, jelezte az államtitkár. Inkább az iskolafenntartóknál tessen érdeklődni, igazította útba az elnököt az államtitkár.

A Szigetvári Tankerületnél legalább 8 iskola, durván 150 pedagógusa várja a pénzét két éve. A Népszava megkérdezte az állami iskolafenntartót, a Klebelsberg Központot, hogy mi a helyzet ebben az ügyben, választ nem kapott a lap.

Valahonnan nagyon ismerős ez a minta, az, hogy a hátrányos helyzetű diákoknak segítő tanárok elvégzik a munkát, csak hát nem kapják meg az őket megillető díjazást. A piramis csúcsain levő szervezők, állami főemberek persze hiánytalanul és időben hozzájutottak a pénzükhöz. Hiába kérdezzük a minisztériumot, hallgat, mint a sír. Ez a helyzet a lapunkban két részben feldolgozott, uniós pénzből finanszírozott Út a szakmaválasztáshoz nevet viselő felzárkóztató programnál is.

Tanárok százait verték át, mégis mindenki lapít
Több száz tanár és ezernél is több diák járt pórul: részt vettek egy uniós oktatási-felzárkóztatási programban, mégsem kapták meg a jussukat. Noha egy kollégájuk kitaposta előttük az utat, az átvert tanárok nem akarnak pereskedni, a projekt vezetői pedig hallgatnak.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik