Belföld

Nyolc évre enyhítették a rendőrségi útzárat áttörő szerb embercsempész büntetését

Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a rendőrségi útzárat áttörő szerb embercsempészt, aki menekülés közben majdnem elgázolt két egyenruhást.

A férfit hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, társtettességben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében, valamint kábítószer birtoklásának vétségében mondták ki bűnösnek. A férfit tíz évre kiutasították Magyarország területéről. Az embercsempészésben közreműködő társa két év börtönt kapott, három év kiutasítás mellett.

A két férfi megállapodott Szerbiában megbízóival, hogy menekülteket szállítanak Ausztriába. Az elsőrendű vádlott ezért minden ember után 50 eurót kapott. Majdnem három évvel ezelőtt Tataháza közelében autóikkal felvettek tíz határsértőt. A lakossági bejelentés alapján a rendőrök Mélykúton megpróbálták megállítani őket, de azok továbbhajtottak. A járőrök üldözni kezdték az embercsempészeket, akik közül a másodrendű vádlott kocsiját hátrahagyva elmenekült, majd visszatért Szerbiába. Az eljárást a férfi távollétében folytatták le.

Cinkostársa azonban továbbhajtott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrök Domaszék külterületén két szolgálati járműből és egy katonai teherautóból útzárat állítottak föl, de a sofőr az út szélére kormányozva az ott álló rendőrök felé hajtott, az egyenruhások közül kettőnek el kellett ugrania a száguldó autó elől. Ekkor fennállt annak reális lehetősége, hogy a szerb férfi halálra gázolja őket.

A rendőröknek a gépjárműre leadott célzott lövésekkel sem sikerült a férfit megállásra kényszeríteni, továbbhajtott az autópálya irányába, majd esőben, nedves úttesten, a sztrádán több mint 200 kilométeres sebességgel, üldözői és utasai testi épségét tovább veszélyeztetve menekült a rendőrautók elől. Végül a férfit a kisteleki autópálya-lehajtó előtt sikerült megállítani.

Kiderült, hogy férfi marihuánát is hozott magával Magyarországra, de az autóját nem bódult állapotban vezette. A táblabíróság döntésével enyhítette az első fokon eljáró törvényszék – tizenhárom év fegyházbüntetést kiszabó – ítéletét, az elsőrendű férfi egyik bűncselekményét több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete helyett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének minősítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik