Belföld

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem a kórházi várók kifestése a legfontosabb feladat

Meglátásom szerint ugyanakkor az eredményes betegellátás szempontjából jelenleg sokkal fontosabb lenne a 8-10 évnél régebbi orvostechnikai eszközök cseréje, valamint a klimatizálás megoldása, hiszen a klimatizálás hiányának következtében kialakuló szövődmények kezelése, illetve a betegek és a munkatársak rossz komfortérzetével kapcsolatos problémák nagy terhet rónak az intézményekre.

– mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Növekedés.hu-nak arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány átcsoportosítja a fejlesztési forrásokat, és kiemelt prioritásként kezeli a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújításának kérdését.

Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy az elmúlt években – főleg vidéken – nagyon komoly beruházások történtek, így legégetőbbnek jelenleg a budapesti kórházak rendbetételét tartja.

Elmondta, hogy a kórházi adósság nem újkeletű probléma, de fókuszba csak 2012-ben, a kórházak állami tulajdonba vételét követően került. Szerinte a kórházak adósságmentes működéséhez mindenképpen rendbe kell tenni a finanszírozás alapját képező a Homogén Betegség Csoport (HBCS) súlyszámokat és német pontokat, azért, hogy a betegellátás tényleges költségeit jelenítsék meg. Hozzátette, az évről-évre jelentkező egyre növekvő tartozásállomány egyértelműen jelzi, hogy forrásbevonásra van szükség.

Ficzere beszélt a béremelésről is:

Az is nagyon fontos, hogy a béremelés megtervezésekor figyelmet fordítsunk arra, hogy a végzettség, képzettség, és a munkában eltöltött idő is leképződjön a bértáblában, és megszűnjenek a jelenleg tetten érhető aránytalanságok. Nagyon fontosnak gondolom a béremelés ütemezését és az ígéretek teljesítését, mivel egy elhúzódó, több évre kiterjedő béremelést már nem biztos, hogy elbír az ágazat dolgozóinak türelme.

A Magyar Kórházszövetség elnöke a növekedés.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, a hiányszakmákat jelenleg az érsebészet, pszichiátria, fül-orr-gégészet, infektológia, nefrológia, mikrobiológia, traumatológia, sürgősségi orvostan vezeti, de sajnos sorolhatná tovább is.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik