Belföld

Az államtitkár szerint az a természetes, ha a színházi társulatok aggódnak az állami pénzek miatt

Ez természetes

–        ezt válaszolta Fekete Péter kulturális államtitkár a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy érthető-e, ha a társulatok a fennmaradásukat jelentő pénzügyi forrásokért aggódnak. “Ám az elmúlt egy év során a kormányzat világosan bebizonyította, hogy ki lehetett vezetni úgy a kulturális célokra irányított társasági adó (tao) eddigi rendszerét, hogy annak minden forintja a valódi művészetet szolgálta.”

Fekete Péter az interjúban ezt követően meglehetősen szigorú álláspontot vesz fel azon színházakkal kapcsolatban, akik decemberben tüntettek épp a színházak fenntartásával kapcsolatos félelmek miatt.

Szomorúan és értetlenül álltam az előtt, hogy az általam tisztelt színházi emberek a karácsonyi időszakban álhírekkel, egy lopott dokumentumra hivatkozva, hazugságokat állítva ácsoltak színpadot az ellenzéki politikának, és közben megtévesztették a színházrajongókat és a művészeket. Ráadásul mindezt tudatosan tették. Mielőtt pánikot keltettek volna, egyetlen kérdést sem tettek fel a kulturális államtitkárságnak arról, hogy azok az állítások, amelyekkel aztán botrányt kavartak és politikai tiltakozásokat szítottak, vajon valósak-e. (…) a megmozdulásokat szervezők – tudatosan és megfontoltan – azért nem kérdeztek rá az állításaik valóságtartalmára, azért hergelték az embereket, mert a valódi céljuk az volt – ami a tüntetésen világosan kiderült –, hogy a színházi botránynak álcázott üggyel a balliberális politikának ácsolhassanak színpadot.

Hozzátette:

Jelentős felelősségük van azoknak, akik egy hamis dokumentumra hivatkozva, manipulatívan és öncélúan, hazug információkkal kárt okoznak az országnak. Ez megengedhetetlen, és ezért egyszer bocsánatot kell majd kérniük.

Ezenkívül még azt is elmondta, hogy szerinte egyetlen „eleme sincs a változtatásoknak, amelyeket ne előzött volna meg egyeztetés. A mostani jogszabály-változtatások lehetővé teszik az önkormányzati fenntartású színházaknak, hogy több évre előre tervezzenek. Lehetőségük lesz bért fejleszteni, és az önkormányzatok ezentúl nem vonhatják el a forrásokat.”

Kiemelt kép: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (k) pogácsát oszt a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkező kínai artistáknak a fesztivál sajtótájékoztatója után a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. január 2-án. MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik