Belföld

Kiderült, mennyiért úszik fényárban a Puskás Aréna

Orbán államtitkár úgy számol, napi 7 ezer forintba kerül a nemzeti tizenegy otthonának nemzeti színű megvilágítása.

Kiderült, mennyiért úszik fényárban a Puskás Aréna

A jobbikos Lukács László György kérdezett rá, hogy mennyibe kerül a Puskás Aréna folyamatos kivilágítása, ki fizeti a számlát. Az ellenzéki politikus azt feltételezte, hogy ez „minden bizonnyal tetemes összeget emészt fel”.

Tekintettel arra, hogy meglehetősen szokatlan, hogy egy ekkora létesítményt akkor is kivilágítanak, amikor abban sportesemény vagy más esemény nincs, érdemesnek mutatkozik tisztázni a költségeit a folyamatos kivilágításnak.

Mindezekre tekintettel az alábbiakra várt választ:

  • Ki fizeti a Puskás Aréna kivilágításával kapcsolatos költségeket?
  • Mekkora becsült, vagy tényleges napi, vagy havi költséget eredményez a létesítmény sportrendezvények nélküli mindennapos kivilágítása?
  • Mennyibe került a létesítmény átadása óta annak éjjel-nappali megvilágítása vagy várhatóan mekkora lesz ennek a költsége?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azt írta, hogy a Puskás Aréna turisztikai látványosság. Szerinte arról eddig politikai konszenzus volt, hogy a városképet meghatározó középületek díszkivilágítást kapnak, éppen ezért nincs semmi különös abban, hogy a stadion fényárban úszik, egyébként pedig nincs is „éjjel-nappal kivilágítva. A díszkivilágítás ugyanis – nevéből következően – sötétedés után éjfélig, vagy az éppen
aktuális rendezvény végéig tart”.

A fényár ára

A díszkivilágítást 560 energiatakarékos és költséghatékony LED-világítótest biztosítja. Az államtitkár úgy számol, hogy ennek

átlagos költsége várhatóan nem haladja meg a napi 7.000 forintot. A díszkivilágítás költségeit az Aréna bérleti díjai tartalmazzák – azaz saját bevételekből fedezik –, így azt az események megrendelői fizetik.

Orbán Balázs szerint a városképet meghatározó ikonikus épület megérdemli, hogy méltó díszkivilágítása legyen, különösen, ha nemzeti színű kivilágítást kap. Mint írta, minden bizonnyal csak a Jobbik régóta tartó identitásválságának újabb jele, hogy a pártot zavarja ez.

 

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!