Belföld

Heten indulnak a dunaújvárosi választáson, de fideszes jelölt nem lesz

Péntek délután lejárt a jelöltbejelentési határidő a február 16-i dunaújvárosi időközi országgyűlési választásra, a határidőig heten adták le az ajánlásokat, vagyis ennyi jelölt lehet a szavazólapon. A jelölteknek 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük.
A hét jelölt:

  • Árgyelán János (Mi Hazánk),
  • Borbély József (Tempo Párt),
  • Kálló Gergely (Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd),
  • Medveczki Zoltán (Zöldek),
  • Molnár Tibor (független),
  • Sürü Renáta (független)
  • és Törökné Juhász Ilona (független).

Hosszú ideje nem volt példa arra, hogy a kormánypártok saját jelölt nélkül fussanak neki egy országgyűlési mandátum sorsát eldöntő választásnak. Már december végén látszott, hogy a Fideszben szokatlan zavar uralkodik: miközben az ellenzéki induló, a jobbikos Kálló Gergely egy nap alatt leadta az induláshoz szükséges aláírásokat, a kormányoldalon azt is nyomozni kellett, hogy ki lesz vagy lehet az ellenfél.

Nem áll ki a Fidesz a dunaújvárosi időközi választásra
Független polgármestert támogat a kormányoldal, aki így a kormánypárti frakcióba sem ülhetne be győzelme esetén.

A pártvezetésből származó információnk szerint Cserna Gábor korábbi dunaújvárosi polgármester indítását fontolgatták a Fideszben, illetve Sürü Renáta jegyző neve is fideszes jelöltként merült fel.

Az évindító kormányinfón Orbán Viktor is azt mondta, hogy két jelöltben gondolkodtak a Fideszben, de aztán úgy látták, hogy Molnár Tibor, a közeli Iváncsa polgármestere jobb jelölt. Ezért  a kormánypártok a függetlenként induló Molnárnak kampányolnak.

A Fejér megye keleti részét lefedő 4-es számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani február 16-án, mert az itt 2018 áprilisában parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották, és –mivel a két tisztség összeférhetetlen – a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik