Belföld

A feltételes szabadságra bocsátás szigorítását ígéri Varga Judit a győri kettős gyerekgyilkosság után

  • Aki más életére tört, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani; tavassal kezdeményezik a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását.
  • A Kúriának meg kell vizsgálnia, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében.
  • A bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezik a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében.
  • 2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban, megduplázzák az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, erre idén 600 millió forintot költenek

– foglalta össze Varga Judit a Facebookon a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait. Az igazságügyi miniszter egy videót is feltöltött, amiben arról beszél, hogy megrázták a közelmúlt tragikus hírei, és „édesanyaként és nőként” együtt érez a fájdalmat elszenvedőkkel.

December közepén egy győri férfi megölte saját fiát, nevelt lányát, majd önmagával is végzett. Korábban azért ült börtönben, mert kalapáccsal támadt a feleségére, szabadulása után azonban ismét gyakorolhatta szülői jogait. Varga Judit akkor átfogó kormányzati vizsgálatot ígért a felelősség tisztázása érdekében, miután Péterfy-Novák Éva író nyílt levélben sürgette a családon belüli erőszak elleni fellépést és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását.

Ezzel kapcsolatban Varga most azt írta:

az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik