Belföld

Az állam eladja a hollóházi porcelángyártót

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó céget, a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. A kikiáltási ár 175 millió forint, licitálni január 14. és 16. között lehet — írta meg a Napi.hu az Elektronikus aukciós rendszerben 2019. december 19-én közzétett árverési hirdetmény alapján.

Az MNV azt az állami tulajdonú vállalkozást adja el, amelyet 2013-ban azzal a céllal alapítottak — 5 millió forint jegyzett tőkével és 70 milliós tőketartalékkal —, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat, miután az ágazatot érintő termelési és értékesítési gondok miatt megrendült, a gazdasági válság éveiben további tartozásokat felhalmozó, támogatás nélkül működésképtelen korábbi gyártócéget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolással megszüntették.

A Hollóházi Porcelángyár Kft. létrehozásának célja az volt, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak a hagyományokhoz, vagyis a kőedény- és finomkerámia-gyártáshoz.

Kiemelt kép: Vajda János/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik