Belföld

Milliárdos kastélyfelújításokat fújt le a kormány

A kormány visszavonta a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztésére szánt 1,5 milliárd forintot – adta hírül az ugytudjuk.hu. A lap szerint a december 23-i Magyar Közlönyben közzétett döntés szerint ugyanígy lefújták a várgesztesi, a cseszneki, az ónódi és a csókakői vár felújítását is. Ugyanakkor a kormány nem elsősorban spórolni igyekezett az intézkedéssel, hiszen az így megtakarított összeget egyúttal szétosztotta a programban bent maradt kastélyprojektek között.

Ennek köszönhetően több pénz jut a sümegi püspöki palota, a bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes, a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély felújítására.

Az ugytudjuk.hu már decemberben közepén írt arról, hogy csúszik a körmendi kastély felújítása, hiszen addig hozzá sem nyúltak az épülethez, noha az eredeti tervek szerint 2020 márciusára végezni kellett volna a munkálatokkal. Jellemző, hogy akkor még Bebes István, Körmend fideszes polgármestere nem csupán a kastélyprogram 1,5 milliárd forintjával kalkulált, de egy 1,7 milliárdos extra támogatásra is számított.

Ez álom maradt, ám ez nem feltétlenül meglepő a kastélyprogram történetének ismeretében: a 24.hu már 2018. decemberében arról írt, hogy az évek óta csigalassúsággal haladó Nemzeti Kastély- és Várprogramban akkor még egyetlen felújítás sem volt kész a tervezett 39-ből úgy, hogy a program eredetileg kalkulált 33 milliárd forintos költségét 57,5 milliárdra emelték, és abból addigra már elköltöttek 14 milliárdot.

A kormány mostani döntésével az már egyértelmű, hogy ha kevesebb pénzt nem is emészt fel a program, végül kevesebb kastély újul majd meg.

Kastélyprogram: az 57 milliárdos keret negyede elfogyott, de egy felújítás sincs kész a 39-ből
Három éve alatt nem sikerült egyet sem készre jelenteni. A következő két évben további 32 rekonstrukciót kellene elvégezni, de még egyetlen kapavágás sem történt.

Kiemelt képünkön a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély. Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik