Belföld

Gulyás Gergely: Tény, hogy fontos pozíciókat vesztettünk

Hosszú interjút adott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak. Ezek belőle a legizgalmasabb részek.

Önkormányzati választás

„Mindenki reálisan szembesült az eredményekkel. Mi október 13-án este azt láttuk, hogy a kormány támogatottsága országosan erős, a szavazatok 52-53 százalékát megkaptuk, a választásokon résztvevő szavazók többsége tehát a jelenlegi kormánypártoknak szavazott bizalmat. A 2006-os önkormányzati választásokon kísértetiesen hasonló eredményt értünk el, amelyet mindenki földcsuszamlásszerű fideszes győzelemként értékelt. Akkor “csak” nem nyertük meg Budapestet, most pedig elvesztettük. A végeredményt tekintve ugyanaz, mégis micsoda különbség! A veszteség azonban nem azonos a vereséggel”.

Tény, hogy fontos pozíciókat vesztettünk. Senkit nem szeretnék a másik oldalon visszatartani attól, hogy ezt az eredményt győzelemként értelmezze, de akkor az ellenzék mai mércéje szerint számukra a szűkebb vereség is győzelemmel ér fel.

Kultúrharc

Na, az nincs Gulyás miniszter szerint. Ellenben:

Milyen kár, hogy sokan elhitték a balliberális média álhíreit a kormány kulturális változtatási szándékairól és mire a valóság kiderült már kínos lett volna lemondani a tüntetést. A színházak kapcsán nincs szó kultúrharcról, csak felelősségvállalásról és egy egyszerű, világos, finanszírozási kérdésről.

Kormány és főváros meccs

Gulyás szerint ilyen sincs. Helyette:

Mi nem vagyunk érdekeltek abban, hogy meccs legyen a fővárossal. Természetesen miután különböző politikai oldalról érkezett a főpolgármester, mint a kormány és a kormánypártok, ezért lesznek politikai viták és vannak súlyos ideológiai nézetkülönbségek.

A fideszes miniszter szerint Karácsony Gergely főpolgármester „közös hazánk rágalmazásával tölti immáron drága idejét”.

Konkrétumként kiderült az interjúból, hogy január végéig akarnak a felek dűlőre jutni a szuperkórházról. Illetve az is, hogy Gulyás rendszeresen kikéri Tarlós István korábbi főpolgármester tanácsát.

Habony?

Habony Árpádét viszont állítólag nem kérik a fideszesek. Gulyás szerint álhír a Népszava azon értesülése, miszerint a belső körből kiszorult kormánypárti tanácsadó hazajönne Londonból tanácsokat adni 2022-re.

Az én ismereteim szerint semmilyen változás a Habony Árpáddal fennálló viszonyban nem lesz, és ha jól tudom, semmilyen hivatalos viszonyban a kormány Habony Árpáddal nincsen

– így kente el a kérdést a miniszter.

Fiatalok és a Fidesz

Az általánossá váló tegeződéstől pedig engem a hideg ráz ki, de a kormány kommunikációja aligha lehetne eredményes, ha mindenben az én igényeimhez igazodna

– kommentálta a miniszter az új kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra tegeződős debütáló videóját.

A fiatalok között nem éppen brillírozó Fidesz politikusa ezután vicceskedve megjegyzi, hogy „ennyire sértően nem nyilatkoznék a legfiatalabb korosztályról”, amikor arról faggatják, hogy mit szól Gyurcsány Ferenc fiatalok között terjedő kultuszáról.

Majd a fiatalok között szintén népszerű Momentumot is ledorongolja:

Szerintem a Momentum – bár ez a fiataloknak már szintén nem mond sokat – valóban az SZDSZ újjászületése, sokkal rosszabb szellemi kapacitással és a saját hazájukhoz való még gyengébb kapcsolódási pontokkal, mint ami az egykori SZDSZ-t jellemezte. Ezért én a legfiatalabb generációt attól a sértéstől is megóvnám, hogy őket bárki a Momentummal azonosítsa.

És egy meglepetés a végére

2022-ben úgy fogják hívni a Fidesz-KDNP listavezető miniszterelnök-jelöltjét, hogy

Orbán Viktor.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik