Belföld

80 milliárdot és költségvetési felügyelőket kapnak a kórházak

A csúnya külföldi multik lehetnek a felelősök az adósságért – célozgat a humántárca.

Ahogy a  legutóbbi Kormányinfón elhangzott: közel 80 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának keddi közleményében.

A kabinet célja az egészségügyi ellátás hatékonyságának növelése, és emellett a közpénzek védelme, ezért nem egyszerűen az adósságrendezéséről született döntés, hanem a kórházak pénzügyi stabilitásának erősítése érdekében az adósság újratermelődésének megakadályozásáról is – szerepel a humántárcának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kormány – amellett, hogy felülvizsgálja az egészségügyi finanszírozási rendszert –, költségvetési felügyelőket rendel ki egyes kórházak mellé, és központosított adósságrendezési eljárásban tételesen megvizsgálja  a lejárt kórházi tartozásokat is, hogy kiszűrje az  irreálisan magas, „jellemzően külföldi multiknál felmerülő” kórházi beszállítói árakat.

Nem engedhető meg, hogy bárki is a magyar betegeken nyerészkedjen

– keménykedik a szaktárca. A kormány mostani döntésével 79,4 milliárd forintot biztosít a kórházak többlettámogatására, ebből 42,8 milliárd forintot a kórházak lejárt tartozásának rendezésére,  36,6 milliárd forintot pedig az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre: struktúraváltásra, az ellátás racionalizálására, és a kórház teljesítményének elismerésére. Az erről szóló kormányhatározat és rendeletek hamarosan olvashatók a Magyar Közlönyben.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik