Belföld

Erről panaszkodik Orbánnak az amerikai nagykövet

David Cornstein és Donald Trump évtizedek óta jó barátok, és utóbbinak köszönhetően előbbi most az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Ez alapján nem is meglepetés, hogy Cornstein ugyanúgy semmibe veszi a protokollt és a személyes kapcsolatokat helyezi előtérbe, mint a főnöke, írja a CNN.

A lap cikke szerint azzal, hogy egy Trumphoz hasonló politikus került Budapestre, Amerika hozzáállása Magyarországhoz drasztikusan megváltozott mind vizuális, mind politikai értelemben.

A CNN újságírói múlt héten egy budapesti étteremben botlottak bele a nagykövetbe, amint levest fogyasztott és habzóbort ivott két asszisztensével. Bár a nagykövetség arról tájékoztatta az újságírókat előzetesen, hogy Cornstein nem tud interjút adni, ő az ebéd befejezését követően mégis odaült melléjük beszélgetni egy kicsit.

Legelőször is azt gondolom Magyarországról, hogy ez Európa egyik legféltettebb titka. Budapest gyönyörű város. Nagyon jó hely, de a legnagyobb panaszom, amit Orbánnak és mindenki másnak elmondok, hogy a jó híreket el kell juttatni külföldre is. Mindig a védekező oldalon álltok

– magyarázta.

Az újságírók felidézték, hogy idén nyáron a Budapest Kongresszusi Központban tartott fogadást az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, és a meghívottak között szerepelt Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. A miniszterelnöknek Paul Anka adott szerenádot, majd Cornsteinnel ölelkeztek.

Ez csak ott történhet meg, ahol egy nagyon erős és jó vezető van. Van az a mondás az Egyesült Államokban, hogy ha táncolsz, akkor két fő kell a tangóhoz. Azt gondolom, hogy megtaláltuk a tökéletes partnert, akivel itt táncolni lehet

– mondta.

A cikkben megemlítik, ilyen jelenet négy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata ugyanis elég fagyos volt az Obama-éra alatt.

Cornstein viszont ma már nem hogy elítéli Orbán autoriter tetteit, tiszteli is érte. A nagykövet nagy szerepet játszott abban, hogy Orbán Viktor a Fehér Házban tehetett látogatást mindkét amerikai párt tiltakozása ellenére.

Az amerikai politikus ezzel együtt nem veszi magára a kritikákat.

Nekem egy embernek kell jelentenem, és ő az Egyesült Államok elnöke. Ha valamit mondanom kell, el fogom mondani. Egyébként itt kell tartanom a frontot, és ezt teszem. Senki nem mondta eddig nekem, hogy nem látjuk az eredményét a munkádnak

– zárta szavait.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik