Belföld

A miniszter már megint úgy beszél, mintha Máté Gábor menesztését akarná

Miután a Katona József Színház színésze, Kocsis Gergely nyílt levelet írt neki, megszólalt Gulyás Gergely miniszter, aki megint kifejtette álláspontját a Gothár-ügyben.

A Katona színésze arra kéri Gulyást, ne nevezze eltussolásnak, ami a Gothár-ügyben történt, mert nem az
Kocsis Gergely metszően udvarias nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek, aki Máté Gábor haja szálának görbületlenségén sopánkodott.

„Nem győztünk”, de van esély győzelemre a karbonsemlegesség uniós kezelése ügyében – legelőször ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének célját senki sem vitatja, a kérdés az, hogy a terheit ki viselje; a magyar kormány álláspontja az, hogy fizessenek a szennyezők, a multinacionális vállalatok és a nagy országok.

Emellett beszólt Brüsszelnek is, amikor a jogállamisági eljárásról szólva Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország számára több évtizedes diktatúra után valóban fontos a jogállam, az nem pusztán üres szó, mint egyes nyugat-európai politikusok esetében, akik ennek ürügyén folytatnak boszorkányüldözést Magyarország ellen.

Végül Gulyás megosztotta az álláspontját a Katona József Színházról, noha az Újszínházban történt incidensről a távirati iroda beszámolója szerint nem ejtett szót. Ugyanakkor a színházakra vonatkozó új szabályozásról szólva Gulyás Gergely elmondta: amelyik játszóhely állami finanszírozást kér, annak szerződést kell kötnie a kormánnyal, ami az igazgató kiválasztását is befolyásolhatja.

A Katona József Színházban kipattant zaklatási ügy kapcsán leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a történteknek nincs semmi következménye a jelenlegi igazgatóra nézve.

Ezentúl nem ment Gulyás, de ezt a megjegyzését nem nehéz úgy érteni, mintha a miniszter akár Máté Gábor igazgató menesztését tartaná a helyes következtetésnek.

Gothár Péter zaklatási ügye néhány hete robbant ki, azonban a szexuális zaklatás helyett hamar a politikai érdek kapta fel a témát, a lényegről azóta alig esett szó. Gothárt azóta nem csak a Katonából, de a Színművészetiről is kitették.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik