Belföld

Idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül az új tb-törvény alapján

Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága

– mondta a Magyar Nemzetnek a héten megszavazott új társadalombiztosítási törvényről Izer Norbert adóügyi államtitkár. Az új törvény értelmében azok, akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól és gyógyszertámogatástól. Az új jogszbály előkészítésekor a Magyar Orvosi Kamarát nem kérdezték meg a tervezetről, a grémium utólag Áder János köztársasági elnökhöz fordult, hogy ne írja alá a törvényt, mert szerintük

szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást.

Áder Jánoshoz fordult az orvosi kamara a fizetésképtelen betegek megbüntetése miatt
Szerintük nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását a fizetőképtelenség.

Bár szerintük az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem.

Ehhez képest Izer Norbert a Magyar Nemzetnek azt mondta:

Csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, aki jogosulatlanul szeretett volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

Igaz, hozzátette: az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet. Azaz ellátás nélkül senki nem maradhat.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik