Belföld

Szabó Tímea: Vannak, akik nem Mészáros Lőrinc kiadatlan verseit, vagy Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit szeretnék a színházakban hallgatni

Az Országos Bírósági Hivatal volt elnökéről, a nyugdíjasok helyzetéről és a nap folyamán a parlament elé került, a színházakat is érintő kulturális törvénymódosításról volt szó napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn.

A legtöbbet támadott intézkedések kikerültek a kulturális törvényjavaslatból
A törvényjavaslatból kikerült a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelte, hogy ugyan puhított a kormány a kulturális törvényjavaslaton, de az az egész kultúra szabadságát és függetlenségét készül „egy csapásra kinyírni”. Hozzátette: a javaslatot a Gothár-ügyre hivatkozással nyújtották be, miközben a kormánypártok kedvenc házi színházában, az Újszínházban, 2016 óta próbálnak eltussolni egy zaklatási botrányt, amelynek gyanúsítottja Mihályi Győző színész.

Értékelése szerint a törvényjavaslatnak semmi köze a Katona József Színházhoz, a színházakat akarják államosítani. Orbán Viktor egy totális diktatúrát álmodott meg magának, amelynek része a kultúra kivégzése – fogalmazott. Megítélése szerint, a javaslat bosszú október 13-ért. Közölte, tudja, hogy Orbán Viktor nem jár színházba és a kormánypártiaknak sincs különösebb igénye a kultúrára,

de van néhány százezer ember, aki nem Mészáros Lőrinc kiadatlan verseit, vagy Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit szeretné a színházakban hallgatni.

A Szabad Nép egyik 1949-es számából idézve kijelentette: maguk ugyanazok az elvtelen kommunisták, akik akkor irányították az országot.

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet az ellenzéki képviselő és társai korábban leragasztott szájjal tiltakoztak a szexuális zaklatások miatt, most viszont egy szóval nem ítélték el a Katona József Színházban történteket. Marton László-ügyben petíciót írtak, mostanra elfogyott a bátorság – hangoztatta, kifogásolva, hogy az ügy kezdetén a színház nem nevezte meg az elkövetőt és „a balliberális színészek kibújnak minden kérdés alól”.

A törvényjavaslatról szólva felidézte, hogy mely szervezetek biztosították támogatásukról a javaslatot és rögzítette: fenntartják a támogatások mértékét, változás az, hogy közös fenntartás esetén közös döntéseket hoznak.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik