Belföld

Hadházy: Kocsis Máté bővítés jogcímen építette meg a házát

Újabb fejleményekre hívja fel a figyelmet Hadházy Ákos a Fidesz frakcióvezetőjének VIII. kerületi házépítésével kapcsolatban.

Mint korábban megírtuk, Hadházy szerint Kocsis Máté úgy jutott hozzá egy százmilliós értéket képviselő családi házhoz a józsefvárosi Tisztviselőtelepen, hogy azt részben hatósági eszközökkel szerezték meg a korábbi tulajdonostól. Hadházy ezt arra alapozva állítja, hogy a ház korábbi tulajdonosát  2016-ban, még Kocsis polgármestersége alatt arra kötelezte a VIII. kerületi önkormányzat, hogy újítsa fel a rossz állapotban lévő tetőt. Hadházy beszámolója szerint a tulajdonosnak erre nem volt pénze, ezért az eladás mellett döntött. A házat aztán Kocsis Máté édesanyja vette meg 44 millió forintért, majd az idén januárban felerészben Kocsis Máté lett az ingatlan tulajdonosa, aki később be is költözött. Előtte azonban – bár a Tisztviselőtelep településképi védelem alatt áll – a régi épületet teljes egészében elbontották, helyére pedig egy hasonló stílusú, de nagyobb házat húztak. Emiatt az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete citromdíjjal „tüntette ki” a kormánypárti politikus beruházását.

Hadházy ezúttal Jakabfy Tamás, korábbi LMP-s önkormányzati képviselő korábbi blogbejegyzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint

a Kocsis családnak nem volt engedélye az új házra, hiszen hivatalosan »lakóépület bővítés« néven futott az építkezés. A valóságban azonban — ez látszik is a képeken – teljesen új épületet húztak fel, ami hasonlít ugyan az eredetihez, de annál jóval nagyobb.

„Jakabfy Tamás helyesen jegyzi meg, hogy előfordulhat olyan eset, amikor egy épület nem menthető, például mert sokkal rosszabb állapotban van, mint eredetileg gondolták. Ebben az esetben azonban a házat az eredeti tervek szerint újjá kellett volna építeni, de nem ezt tették, hanem új házat terveztek és építettek – természetesen mindenféle engedélyeztetés nélkül. Az úgynevezett tudomásulvételi eljárást is csak 2019. júniusában indították meg, a bontás után kb. két évvel, mikor már állt az új épület” – írja Hadházy.

Sára Botond korábbi polgármester egyébként jogszabályi kötelezettsége ellenére több mint egy évig nem válaszolt Jakabfynak az építkezéssel kapcsolatos kérdéseire, Hadházy ezért most azt ígéri, hogy az új polgármesterhez, Pikó Andráshoz fog fordulni az ügyben.

Kocsis Máté korábban reagált Hadházy vádjaira. A frakcióvezető szerint az ellenzéki  képviselő vagdalkozik, ferdít, és saját magának is ellentmond. Kocsis a sajtó képviselői előtt fotókat is bemutatva azt is közölte, hogy a ház tetőszerkezete az adásvételt megelőző időszakban veszélyesen leromlott állapotban volt. De az önkormányzat levele nem jelentett hátrányt a tulajdonosoknak, hiszen végül a korábbi hirdetéseknek megfelelő árat kapták az ingatlanért.

A citromdíjjal kapcsolatban azt mondta, hogy odaítélése idején a szervezetnek nem volt tudomása arról, hogy ház homlokzatát az eredeti tervek szerint meg akarták menteni, de az építkezés folyamán kiderült, helyrehozhatatlanul megdőlt. Végül statikusok javaslatára bontották le az egészet. A politikus azt is elmondta, hogy az ingatlanhoz a vásárlás idején tartozott egy különálló autófényező műhely is. Az átalakítás során ezt is lebontották, és ennek az épületnek az alapterületével bővítették ki a házat.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik