Belföld

Építészeti citromdíjat kapott Kocsis Máté családi háza

Az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete citromdíjjal „tüntette ki” Kocsis Máté fideszes frakcióvezető házépítését. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága tavaly májusban az építészeti díjak kiosztása idején mondott lesújtó véleményt a díjazással az eredeti VIII. kerületi családi ház lerombolása és a helyén megkezdett újjáépítési munkák miatt. A szervezet minden évben megpróbálja felhívni a figyelmet a műemlékeket veszélyeztető jelenségekre. A díjkiosztón nem említik az ingatlantulajdonosokat, így tavaly nem is kapott nagyobb visszhangot az 1880-as évekből származó ház lebontása. Az Építészfórum cikkét most a Hvg.hu idézte fel, miután kedden kiderült, hogy Kocsis, a VIII. kerület korábbi polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője költözött a területen felépített új családi házba.

Az ICOMOS nemzeti bizottsága a citromdíjat kísérő indoklásában főként a bontást és az újraépítést kifogásolta szakmailag: az ingatlan ugyanis a műemléki védettséget élvező Tisztviselőtelepen található, amelyet tíz éve éppen azért nyilvánítottak műemléki jelentőségű területté, hogy a nagyjából kétszáz, a 19. század utolsó évtizedeiben körülbelül egy időben és stílusban épült és viszonylag jól megmaradt épületet minél teljesebben megőrizhessék.

A védett területen álló, de egyedileg nem védett, a környék építészetének stílusjegyeit többszörösen őrző ház a szervezet szerint műszakilag ugyan leromlott állapotban volt. Bár a helyreállítás is megoldható lett volna, 2017 nyarán teljesen lebontották – méghozzá a műemléki hatóság tudta nélkül. Hiába látszik, hogy az újjáépítéskor egy az eredetihez hasonló épületet akartak létrehozni,

valójában egy rekonstrukció soha nem tudja pótolni az eredetit, annak minden részletével, történeti és örökségértékével. Ráadásul már most látszik, hogy az új épület több ponton el fog térni az eredetitől.

– írta a még zajló építkezés idején a szervezet, egyúttal azokra a következményekre is figyelmeztetve, miszerint „védett területen egy épület lebontása az egész terület más épületeinek megmaradását is veszélyezteti”, illetve, hogy „a lebontott épület többé-kevésbé hasonló másolata sem tudja helyettesíteni az eredeti épületet, és a másolat könnyen hamisítvánnyá válik”.

Kocsis Máté a 24.hu-nak kedden azt írta, hogy az eladókon „az eladókon semmilyen hatósági kötelezés, semmilyen kényszer nem volt”, a Hvg.hu a birtokába került dokumentumok alapján azt állítja, hogy ez nem teljesen állja meg a helyét: 2016. október 12-i keltezésű felszólításában hivatal hatósági ügyosztálya nem csak arra szólította fel őket, hogy a jó műszaki állapot helyreállításához szükséges munkálatokat 30 napon belül kezdjék meg, hanem arra is figyelmeztette őket, hogy – amellett, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor kötelezni fogják őket erre. Továbbá

A kötelezettség nem teljesítése esetén a kötelezett eljárási bírsággal sújtható, mely ismételhető és összege természetes személy esetében ötezertől – ötszázezer forintig terjedhet.

Mivel az idős tulajdonosoknak sem a tető megjavíttatására, sem a kilátásba helyezett bírságra nem volt pénzük, kvázi kényszerhelyzetbe kerültek, amelyből már érthető, miért adták el a korábban visszautasított összegért az akkoriban bejelentkező Kocsisnénak. Büntetés kiszabására végül nem is került sor, mert a házaspár tárgyalni kezdett a politikus családjával. Az eljárásnak ezt követően nincs nyoma.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik