Belföld

Ha a tüntetés kevés, sztrájkolni fognak a tanárok

Néhány ezer pedagógus és szimpatizáns tüntet a Kossuth téren a tanárok béremeléséért és a jobb munkakörülményekért. A demonstrációra még vidékről is érkeztek buszokkal tüntetők, de a tömeg így is csak a tér közepét tölti meg.

Első felvonásként a Pedagógusok Szakszervezete átadta a kormány két államtitkárának a pedagógusok petícióját, amelyben közölték követeléseiket:

  • Értékálló bért az oktatásban dolgozóknak!
  • Maradjanak közalkalmazotti státusban a szakképzésben dolgozók!
  • Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit!
  • Rendezzék a túlmunka kérdését!
  • Vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását!
Fotó: Bielik István / 24.hu

A 14 órakor kezdődő tüntetésen felszólalt Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZASZ) vezetője. A Mérce beszámolója szerint arról beszélt, hogy az egy éve elfogadott rabszolgatörvényt a tavalyi tiltakozásoknak köszönhetően nem alkalmazták. Kordás szerint a szakszervezetek összefogását még tanulgatják, de fontos a szolidaritás a különböző területeken dolgozó érdekvédők között.

Kordás szerint az új szakképzési törvény ellehetetleníti a rosszabb körülmények közül jövő gyerekek előrejutását, mint mondta:

azt akarjuk a munkások gyereki is bejussanak főiskolára és egyetemre. Ha sztrájkra kerül a sor mellettetek leszünk

– fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Csóti Csaba a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke elmondta tisztességes munkáért tisztességes bért kell adni a közszférában és a pedagógusoknak is. „Több tiszteletet a pedagógusoknak” – ezzel zárta beszédét Csóti.

Szolga Bálint középiskolás a diákok túlterheltségéről beszélt, ami szerinte a poroszos oktatási rendszer következménye. Tóth Margit szülői szemszögből beszélt, az ő szavai is oda futottak ki, hogy egy szabadabb, átgondoltabb oktatási rendszerben a tanárok, és ami fontosabb, a gyerekek is jobban éreznék magukat.

Fotó: Bielik István /24.hu

Végezetül Szűcs Tamás, a PDSZ vezetője és Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke álltak együtt színpadra. Szabó elmondta hónapok óta próbálnak a kormánnyal tárgyalni, hasztalanul. Hosszan sorolta a tanárok, diákok és szülők problémáit, valamint a szakképzési törvénnyel kapcsolatos problémákat. Azt mondta, ha az oktatásnak nincs jövője a nemzetnek sincs.

Szűcs Tamás arról beszélt, hogy olyan akció kell, amivel a tanárok mellé tudják állítani az embereket, „különben ez az egész szart sem ér”. Lesz ilyen – mondta Szűcs.
A tüntetők a két évvel ezelőtti nagy tanártüntetésre emlékezve kinyitották esernyőiket, Szabó Zsuzsanna pedig azzal fejezte be, hogy a tanársztrájktól sem riadnak vissza a szakszervezetek.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik