Belföld

Fontosnak gondolták a fideszes nagyágyúk, hogy beszéljenek a Fidelitas-kongresszuson

Tisztújító kongresszust tartott szombaton a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas. Már előre lehetett tudni, hogy Böröcz László elnököt Illés Boglárka váltja, mivel ő indult egyedül a vezetői posztért. Így a fidelitasosokat nem is az tartotta lázban, hogy ki lesz az új elnök, hanem a színpadot egymásnak adó fideszes nagyágyúk beszédei lehettek izgalmasak.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyan nem tette tiszteletét a kongresszuson, de Kövér Lászlótól Kubatov Gáborig, Novák Katalintól Kocsis Mátéig mindenki ott volt, aki számít.

Gulyás: 30 alatt azért nem a legjobb a helyzet

Az MTI beszámolója szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy sokszor beszélnek arról, hogy a fiatalok nem támogatják olyan mértékben a jelenlegi kormánypártokat, mint amilyen mértékben a társadalom más korosztályai. A valóság az, ha megnézik a Medián kutatását, akkor abból az derül ki, hogy a 30-39 éves korosztály körében a legerősebb a Fidesz támogatottsága, mintegy 50 százalékos. Nincs még egy korosztály, ahol ilyen sokan szavaznának a Fidesz-KDNP szövetségére – értékelt a miniszter.

A nagyobb gondjai a Fidesznek amúgy – mint azt Gulyás is nagyon jól tudja – a 30 alatti korosztályban vannak, amiről a miniszter röviden csak annyit mondott, hogy ott is vezetnek, de nem olyan nagy arányban.

Hozzátette: az önkormányzati választások után minden korábbinál egyértelműbb, hogy vagy „együtt van jövőnk, vagy együtt van múltunk”. Reményének adott hangot, hogy az előbbi valósul meg, de ahhoz, hogy a polgári kormányzásnak legyen jövője Magyarországon, szükség van a Fidelitas segítségére, aktivitására.

Kocsis: Aljas médiatámadásokra kell készülni

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megköszönte az elmúlt másfél évben tartott három választáson a Fidelitas aktivistáinak a munkáját. Jelezte: mindig meg fogják védeni azokat, akiket személyükben támadnak. Szerinte arra is számítaniuk kell a közéleti szerepet vállaló fiataloknak, hogy sokszor nem az álláspontjukkal szállnak vitába, hanem személyesen őket, a családjaikat, a múltjukat fogják támadni.

Kocsis szerint arra is fel kell készülniük, hogy a legundorítóbb és legaljasabb médiaeszközökkel fognak szembekerülni.„Amikor látjátok, hogy az értékrendetektől eltérő politikát képvisel az ellenfél, akkor egy millimétert ne engedjetek a saját, nemzeti elkötelezettségetekből. Legyen személyes ügyetek Magyarország jövője, csak együtt és egymásban bízva tudtok majd nemzetet építeni” – mondta a fiataloknak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszél a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. Fotó: Kovács Attila / MTI

Kásler: 1100 éves identitás

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, az, hogy a magyarság a történelem viszontagságai során megmaradt, a több mint 1100 éve kialakult hagyományoknak és az identitásnak köszönhető.

„A magyarság azért döntött mindig jól a sorsfordító időkben, mert az identitására támaszkodott” – mutatott rá a miniszter, aki arra biztatta a fiatalokat, akik a nemzet, és a magyar nemzet révén Európa jövőjét jelentik, hogy erre támaszkodjanak.

Kubatov: A komcsik mindent tönkretettel

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a kommunista diktatúra időszakát felidézve azt mondta: minden működő közösséget tönkretettek és a nemzeti öntudatot is. „A merjünk kicsik lenni” ebből az ötven évből ered, ami mögöttünk van – fogalmazott.

Most pedig visszajöttek, a háttérben ott vannak, ugyanazzal az értékrenddel és ugyanazzal a célokkal, csak maguk előtt tolnak egy korosztályt

– tette hozzá a pártigazgató, aki arra biztatta a fiatalokat, ne hagyják mindezt szó nélkül.

Ha eltűrik, hogy Gyurcsány Ferenc ossza az észt Magyarországon, akkor megint jöttek beljebb egy lépést – fogalmazott. Ha nem elég bátrak, nem tartanak össze, akkor addig jönnek, amíg egyetlen szabad terület nem marad – tette hozzá.

Kövér: Semmilyen jelző ne legyen a demokrácia előtt

Az Index beszámolója szerint a házelnök így fogalmazott:

A liberális és semmilyen más értelemfosztó jelzővel el nem látott demokrácia intézményei, a társadalmi igazságosság eszményei, és a nemzeti gondolat mögé lehető legszélesebb politikai társadalmi és szellemi-erkölcsi többséget teremteni, ez a mindenkori feladat, és ez biztosíthatja a nemzetépítő politika cselekvőképességét

– azaz szerinte sem a liberális, sem az illiberális, sem a keresztény, sem másmilyen jelzővel ellátott demokrácia nem olyan jó, mint a „demokrácia”. Orbán Viktorral erről nem biztos, hogy előre egyeztetett.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke és Böröcz László, a Fidelitas elnöke kiveszi a születésnapi torta gyertyáit a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. Fotó: Kovács Attila / MTI

Tarlós, Novák, Böröcz

Tarlós megköszönte a fidelitasosoknak, hogy odatették magukat a kampányában, mint mondta, nem ez volt a legsikeresebb választás a számára, de ez nem rajtuk múlott. A volt főpolgármester szerint ami a fiatalokra és a Fidelitasra is vár a közeljövőben, az több mint kihívás. Mire gondolt a volt főpolgármester itt? Természetesen a migrációra.

Az Index cikke alapján a legmeredekebb pillanatok az lehettek, amikor Novák Katalin államtitkár egy verset olvasott fel olyan sorokkal, mint például:

Mi nem szállunk bele a méhedbe, csak nem mondunk nemet az életre.

És még egy „ok boomert” is ellőtt zárásként az államtitkár.

Böröcz László leköszönő elnök pedig azt ecsetelte, hogy mennyire zöld a Fidelitas.

Kósa: 2022 nehezebb lesz

Nem kell betojni, jobbak vagyunk, erősebbek vagyunk, csak harcolni kell

– mutatott irányt 2022-re Kósa Lajos, aki szerint nehezebb dolga lesz a Fidesznek a következő országgyűlési választáson az ellenzék technikai koalíciója miatt.

Arról is beszélt Kósa, hogy neki már a b-oldal pörög, de a fidelitasoknak t nem mindegy mi lesz, mert ha nem elég éberek, akkor 30 évig nézhetik, hogy Karácsony Gergely a főpolgármester, Cseh Katalin pedig egészségügyi miniszter.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik