Közélet

Helyettes államtitkárból lesz a Fidelitas elnöke

Illés Boglárka lesz a Fidesz ifjúsági tagozatának, a Fidelitasnak az elnöke. A hétvégén tartják a tisztújítást, és Illésnek nem lesz kihívója, derül ki az Index cikkéből.

A 31 éves Illés most még az Emberi Erőforrások Minisztériumában helyettes államtitkárként az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felel, de onnan mennie kell (nem dőlt még el, hogy valakit kineveznek-e helyére vagy felszámolják a helyettes államtitkárságot). Illés amúgy a minisztériumba a Fidelitasból került, vagyis most csak visszatér oda, ahonnan jött, igaz, már vezetni fogja a szervezetet.

Több botrány is tapad a minisztériumi egységhez, emlékeztet az Index.

Az Emmiben gyakorlatilag Illés alá tartozott az Új Nemzedék Központ, amely az elmúlt években fokozatosan a volt fidelitasosok játszóterévé változott. A csaknem 180 munkavállalóból közül legalább két tucatnyian a Fidelitasból ejtőernyőztek az ÚNK-hoz, amely 2019-ben 300 millió forinthoz jutott közvetlenül a központi költségvetésből. Emellett a szervezet 11 milliárd forint pályázati pénzt is nyert.

A szervezet hiányos elszámolása évekkel ezelőtt is gondot okozott: az Állami Számvevőszék nem tudta  megvizsgálni a költségvetési pénzek felhasználásának jogszerűségét –  a 2011-14 közötti gazdálkodásról szóló iratok eláztak  a Bajza utcai épületükben. Pedig jó lett volna tudni, hogyan  jött össze  2014-re négymilliárd forintos veszteség. A rendőrség két hónap után következmények nélkül  lezárta  a nyomozást.

Mostanra pedig már lényegében fel is darabolták az ÚNK-t: egy része az Erzsébet Táborokhoz, a tehetséggondozás pedig a Snétberger Zenei Tehetség Központhoz került. Ezzel a források szerint fidelitasos vonal ezen a területen meg is szűnt.

Kiemelt kép: Budapest, 2019. március 26. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatót tart az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös rendezvényén a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájában 2019. március 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik