Belföld

Csetepaté Kispesten: össztűz zúdult az MSZP-s polgármesterre a Lackner-ügy miatt

Tényfeltáró bizottság alakulhat a kispesti önkormányzatban, ami a Lackner-ügy néven elhíresült esetet vizsgálhatja ki a jövőben – írja a 444.hu a mai testületi ülésről tudósítva. A testületben Gajda Péter szocialista polgármester vetette fel a bizottság ötletét, amelyről a következő ülésen szavazhatnak – a jelek szerint azonban ezt feltehetően támogatni fogják. A botrányba keveredett Lackner Csaba bár beült a testületbe, a mai ülésen nem vett részt.

Lackner ügyéről, amely még a kampányban pattant ki, többször írtunk. Az akkor még szocialista politikus egy nyilvánosságra került felvétel szerint egyértelműen korrupcióra utaló kijelentéseket tett. Például azt, hogy

aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

Ma reggeli cikkünkben pedig egy pártokon túlnyúló, fideszes-szocialista pénzszivattyú körvonalait mutattuk be, amely szintén Lackner köreihez köthető.

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból
Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.

A mai testületi ülésen Lackner ügyét a Fidesz, a Momentum és az LMP is határozottan ütötte. A MSZP-s polgármester több kérdést is kapott a témában, például, hogy lehet még képviselő Lackner, de Gajda láthatóan próbált elhajolni ezek elől. Egy alkalommal azt mondta, hogy csak két hete volt az alakuló ülés és szeretne fontosabb kérdésekkel foglalkozni.

Ennél még továbbment Fekete László szocialista képviselő, aki szerint a Lackner-ügy

lerágott csont.

A Momentumos Paróczai Anikó reggeli Facebook-posztjában azt írja, átláthatósági tanácsnokként kikérte a kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) összes, 1-5 millió forint közé eső szerződését, de Kránitz Krisztián – aki szintén feltűnik a Lackner-sztoriban –

a kérésnek csak részben volt hajlandó eleget tenni, és csak tizennyolc, általa kiválasztott szerződésbe engedett betekintést.

Kiemelt kép: Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere (b2) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. Mellette balról Kiss László, a III. kerület szocialista polgármestere, jobbról Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere.
MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik