Belföld

Farkas Flórián valamiért nem vette át a képviselői megbízólevelét

A 47 fős roma testületből csak a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nem jelent meg hétfőn a Ludovika téren, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent Lászlóról elnevezett kápolnájában tartott mandátumátadó ünnepségen – írja a Népszava.

A roma nemzetiségi választásokról mi is többször írtunk már, legutóbb pont ma:

Tüntetéssel fenyegetőznek az Országos Roma Önkormányzat pártjai
A pártok – Farkas Flóriánékat kivéve – ultimátumot szabtak a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A jogerős eredmények itt felettébb érdekesen alakultak, miután a Lungo Dromnak nem sikerült többséget szereznie az Országos Roma Önkormányzatban. Ugyanakkor a testületbe bejutott másik három szervezet – Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), Roma Polgárjogi Mozgalom, Phralipe – már korábban megállapodott egymással, hogy nem köt szövetséget a Lungo Drommal, így úgy tűnik Farkas pártja sok éves dominancia után most háttérbe szorulhat a roma politikában.

A Népszava azt is írta: Farkas Flórián későbbi időpontban veheti át megbízólevelét, de az nem derül ki, hogy ma miért nem vette át. Az ugyanakkor még nem biztos, hogy át is veszi azt. Ha ugyanis ezt megteszi, úgy az összeférhetetlenségi szabályok szerint le kellene mondania a sokkal jobban jövedelmezőbb parlamenti mandátumáról – ez a lépés nem tűnik logikusnak.

A napilap által megkérdezett roma politikusok egybehangzóan azt mondták: biztosak abban, hogy Farkas Flórián az országgyűlési képviselőség mellett fog dönteni – ha a Fidesz ezt megengedi számára.

Kiemelt kép: Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. MTI Fotó: Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik