Belföld

Csak ígérte az aranyat, 170 milliót csalt

Hat év börtönre ítélték a férfit.

Jogerősen hat év börtönre, kártérítésre és vagyonelkobzásra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék a férfit, aki befektetési arany ígéretével csalt ki ügyfeleitől mintegy 170 millió forintot. Sterné Deák Andrea szóvivő az MTI-nek azt mondta, a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva, 172 rendbeli csalásban találta bűnösnek Sz. A. Á. vádlottat.

A férfi 2011-ben egy arany befektetésekkel foglalkozó céget alapított, majd szállodákban, éttermekben toborzott ügyfeleket. A hálózatépítőnek jelentkezőtől a belépésért 700 eurót kért, de a cég működési rendszerét tartalmazó kézikönyvért, a beszervezett ügyfelek után járó jutalékért is fizetni kellett a vádlottnak.

Az üzletkötők többsége még saját családtagjait is meggyőzte a befektetés előnyeiről, mert a férfi azt mondta nekik, a cég jól működik, nagy mennyiségű aranykészlete van.

Ügyelt rá, hogy a cég vezető tisztségviselője csak papíron irányítsa az üzletet, a tényleges irányítás folyamatosan az ő kezében maradt.A befizetett pénz kis részéért vett aranyat és annak is csak egy részét küldte el sértetteknek, így 170 sértettet ejtett tévedésbe és mintegy 170 millió forint kárt okozott.

A másodfokú bíróság a korábban kiszabott büntetés mértékét, a  18 millió forintos és a 61 ezer eurós kártérítés összegét érdemben nem változtatta meg, de a vagyonelkobzás összegét a korábbi 18 millióról 23 millió forintra emelte és megalapozottnak találta további tizenegy magánszemély és egy cég kártérítési igényét is,  részükre további több mint 106 milliós kártérítést állapított meg.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik