Belföld

Oktatópilótának kellett lehoznia egy gépet, mert lézerezték a tanulópilóta szemét

A Gyulai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat azzal 44 éves békési férfival szemben, aki lézerfénnyel vakított el egy pilótát idén márciusban.

Az ominózus éjszaka a Békéscsabai Repülőtér légterében végzett tanulórepülést egy tanulópilóta az oktatópilóta és repülőgépparancsnok irányítása mellett. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repült.

A férfi a repülőtér kifutópályájától mintegy 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra 15 perc körül észlelte a közeledő repülőgépeket. A férfi a nyitott ablakon keresztül, legalább 3 alkalommal, célzottan a tőle 5-6 km távolságra lévő, nagyjából 400 m magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított.

A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a tanulópilóta szemét, a szeme káprázni kezdett, éleslátása időlegesen megszűnt, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett átvenni a repülőgép vezetését. A férfi által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 km távolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. Az elkövető a cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség felfüggesztett börtönt kért az elkövetőre azzal, hogy a bíróság kobozza el tőle a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik