Belföld

Nem titkolhatja a kormány, miért vétózta meg az uniós klímaügyi célkitűzést

A kormány nem titkolhatja el a hosszú távú klímaügyi döntéseket, erről döntött csütörtökön a Fővárosi Törvényszék. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ki kell adnia a Nemzeti Energia-és Klímaterv háttéranyagait és azokat a dokumentumokat is, amelyek az Európai Tanács június 20-21. ülésén a karbonsemlegességre vonatkozó 2050-es céldátum magyar vétóját alapozták meg.

Szél Bernadett azt követően fordult a bírósághoz, hogy a Palkovics László vezette tárca megtagadta független országgyűlési képviselő adatkérésére az információk kiadását. A minisztérium arra hivatkozott, hogy döntés-előkészítő anyagokról van szó.

A kormány 7 mondatban intézte el Szél Bernadett 15 klímastratégiai kérdését
A képviselőnő alapvető kérdéseket próbált tisztázni a kormány klímapolitikájával kapcsolatban, de a Palkovics-minisztérium lepattintotta.

Szél a perben a többi között azzal érvelt, hogy mind az uniós jogszabályok, mind a magyar jog részét képező Aarhusi Egyezmény előírja a környezeti információk nyilvánosságát és a társadalom részvételét a klímatervek kidolgozásában.

Ezt a bíróság elfogadta, és kimondta, hogy a klímaügy olyan széleskörű társadalmi kérdés, az ország határain belül és kívül élőket is érinti. A környezeti kérdéseket érintő vitákat a széles társadalmi nyilvánosság előtt kell lefolytatni, és az ehhez kapcsolódó anyagokat megismerhetővé kell tenni, ez nem maradhat a kormány „saját adata”.

Az elsőfokú ítélet szerint a minisztériumnak minden kért dokumentumot ki kell adnia 15 napon belül, beleértve a vétót megelőzően kialakított kormányzati állásponthoz készített háttéranyagokat is.

Miért vétózta meg az Orbán-kormány az európai klímavédelmi vállalásokat?
Kínai érdek, orosz érdek, lengyel érdek – sok minden közrejátszott.

Szél Bernadett szerint a perben bebizonyosodott, hogy a magyar kormány ki akarja zárni a nyilvánosságot a klímapolitikából, úgy vétóz meg az emberek háta mögött fontos hosszú távú célokat, hogy még magyarázatot sem ad rá. Az Orbán-kormány folyamatos jogsértésben van azzal, hogy nem teljesíti az unió és az Aarhusi Egyezmény biztosította jogokat a társadalom számára az információkhoz való hozzáféréshez.

Ez nem maradhat így, jogunk van tudni, miért fekszik keresztbe a kormány az uniós klímacéloknak és végső soron a Párizsi Klímaegyezmény céljainak. Nemcsak magyarázattal tartozik a kormány, de azzal is, hogy végre valódi társadalmi vitát folytasson hazánk vállalásairól, arról mit teszünk közép-és hosszú távon a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Itt bíróságra kellett mennem, megtettem, mindannyiunk számára fontos győzelem született

– mondta a 24.hu-nak a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik