Belföld

Fekete-Győr András: A szövetségeseink változzanak velünk, vagy menjenek a politikából!

Tudok jó pár példát említeni, amikor momentumosok kiszorítottak az önkormányzatokból vállalhatatlan figurákat

– mondja Fekete Győr András a valaszonline-nak adott interjújában, amely javarészt akörül forgott, hogy a Momentum mit gondol a politikai szövetségeseiről, illetve azok kritikus részeiről. Itt főképp az MSZP-re és a DK-ra kell gondolni, de jöjjenek a Momentum elnökének a konkrét szavai:

Nem tudok felelősséget vállalni más pártok döntéseiért, csak a Momentumért. Egyes pártok a tűzzel játszanak, és mi oda is csapunk ott, ahol csak lehet, nem elfelejtve azt, hogy kormányozni is kell. A Momentum felállított egy fontossági sorrendet, az alapján haladunk. Szeretnénk rendszert váltani Magyarországon. A keleti, feudális Orbán-rendszert egy nyugati, korszerű, polgári rendszerre. Ehhez szövetségesekre van szükségünk. Szövetségeseink soraiban vannak nyugdíjazandó elemek. Ezeket nyugdíjazni kell. Az időzítés a kérdés csupán.

A konkrét konfliktusokról azt mondja Fekete-Győr:

Tudok jó pár példát említeni, amikor momentumosok kiszorítottak az önkormányzatokból vállalhatatlan figurákat. (…) Hatvani Csaba, Terézváros. Soproni Tamás megmondta, hogy nem lehet rajta a listán. Nem is lett. Csepelen Szenteczky János járt ugyanígy. A helyi Momentumnak sok munkája volt benne. Vannak itt skalpok szép számmal, csak sokan nem tudnak róluk. Mindig azokat vesszük észre, akik átjutottak a szűrőn, és ezzel nincs is semmi baj. A választók széles tömegeit ezek az ügyek kevéssé érdeklik. Sajnos – teszem hozzá. Az az elvárás, hogy váltsuk le az Orbán-rendszert. Ezzel a nagyon jogos elvárással kell nekünk közös nevezőre hozni a saját politikai identitásunkat. Nehéz feladat, de sikeresen teljesítjük. Akkor is, ha mindkét szempontnak száz százalékig nem lehetséges egyszerre megfelelni. Most éppen az MSZP-sek és DK-sok szapulnak minket, amiért kétségbe mertük vonni Czeglédy Csaba megbízásának vállalhatóságát. Rendben. Legyen így. Mi ettől függetlenül is kétségbe vonjuk és nyomás alatt fogjuk tartani szövetségeseinket, ha vállalhatatlan döntéseket látunk náluk.

Érdemes elolvasni az egész interjút, számos egyéb kérdés felmerül, például Fekete-Győt nagy port kavart, román belpolitikával kapcsolatos nyilatkozata is.

Kiemelt kép:MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik