Belföld

16 ezer evás vállalkozóval szúr ki a kormány

Több mint 16,6 ezer evás vállalkozás nem döntött még arról, milyen adózás mellett folytassa tevékenységét 2020-ban, és a tanácstalanságuk csak fokozódik, hallva a kiszivárgott kormányzati elképzelést az egyik kézenfekvő megoldás, a KATA szigorításáról — írta meg az Mfor.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartása 16 627 adóalanyt sorol a mai napon az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alá. Nekik kellene eldönteniük, hogy mi lesz a vállalkozásukkal januártól, a hatályos adótörvények alapján ugyanis a jövő évtől megszűnik az eva.

A parlament nyáron szavazta meg az adócsomagot, amelyben az eva kivezetése is szerepelt. A Pénzügyminisztérium akkor azt ígérte, hogy ősz elején tájékoztatni fogja az érintett vállalkozásokat a lehetőségekről, plusz egy kalkulátort is indít, amellyel a vállalkozók ki tudják számolni, melyik adóval járnak jobban. Alapvetően három menekülőút áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), a kisvállalati adó (KIVA), valamint a társasági adó között.

A lap szerint a minisztérium az első két lehetőséget propagálta, az utóbbi napok eseményeinek fényében pedig már érthető is, hogy miért. Kiszivárogtak a kormányzati tervek a KATA szabályozásának szigorításáról, bár ezek egy részét aztán cáfolta a szaktárca. Elismerték azonban, hogy az ellenőrzések intenzívebbek lesznek a jövőben ebben a körben. Arra az értesülésre pedig nem reagált, hogy 2021-től megszüntetnék a többes katázás lehetőségét, mint ahogy arra sem, hogy a munkaviszonyra utaló feltételek közül a jelenleginél több esetben kellene bizonyítani, hogy valós vállalkozói szerződésről van szó.

Az Mfor.hu ezért arról ír, hogy egy olyan helyzetben kell 16,6 ezer vállalkozásnak megfontolt, felelős döntést hoznia néhány héten belül a jövőről, amikor az egyik legvonzóbb választási lehetőség, a KATA szabályozása változóban van.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik