Belföld

„Ne várj 72 órát!” – tavaly 2900 gyerek tűnt el

Minden perc számít, azonnal be kell jelenteni, ha egy gyerek eltűnik.

Az ORFK a Valan – Az angyalok völgye című film alkotóival közös kampányt indít azért, hogy az eltűnt gyerekek mielőbb megkerüljenek. A film egy emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről szól.

Tavaly 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőtt eltűnése miatt indult körözés.

A kiskorúak 20 százaléka családból, 80 százaléka gyermek- vagy  lakásotthonból tűnik el. A fő okok: a munkanélküliség, az iskolázatlanság, a nem megfelelő családi háttér – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. A kerítés, kitartottság és a prostitúció elősegítése kis mértékben fordul elő, a rendőrség azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezen esetek gyakoriságát.

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy eltűnési esetekben várni kell a bejelentéssel. Fontos tudni, az eljárás a bejelentéskor azonnal elkezdődik, az eltűnési ügyek elévülési ideje 90 év.

A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében? A film készítői és az ORFK számára is fontos a társadalmi diskurzus a témában, és az, hogy felhívják a figyelmet arra, a közös összefogás segíthet az eltűnési esetek rövidre zárásában.

Ha valaki eltűnt, vagy Ön úgy érzi, feltehetően nem önszántából van valahol, hívja a 112-es segíélyhívót, jelentse be személyesen bármelyik kapitányságon.

Ne várjon 72 órát, segítsünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik