Belföld

Hiába a zord időjárás, óriási a részvétel a megismételt jászberényi önkormányzati választáson

Az esős időjárás ellenére a jászberényi lakosok közül nagyon sokan vesznek részt a megismételt önkormányzati választáson – derül ki a részvételi adatokból.

13 óráig a választásra jogosultak 34,75 százaléka járult az urnákhoz, miközben az október 13-i választás napján ugyanebben az időben ez a szám mindösszes 23,85 százalék volt.

15 óráig a választók 46, 89 százaléka ment el szavazni, amit azt jelenti, hogy délután háromig többen járultak az urnákhoz, mint október 13-án egész nap, akkor ugyanis urnazárásig mindössze a választók 42,5 százaléka voksolt.

17 óráig a választók 56,75 százaléka szavazott, vagyis a nem torpant meg a választói kedv, ez azt jelenti, hogy az urnazárás előtt másfél órával 14 százalékkal több szavazó voksolt, mint október 13-án egész nap. 

Jászberényben teljesen meg kell ismételni a polgármesterválasztást, minden választókerületben szavazni kell. Négy hete az ellenzéki közös jelölt egy orrhosszal győzte le az addigi, fideszes polgármestert.

Jászberényben azért választanak ismét polgármestert, mert:

  • idegenek mentek be a szavazókörökbe,
  • a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul mozogtak”,
  • a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, melyek befolyásolták a választás eredményét,
  • négy hete négy jelölt indult a polgármesteri posztért: Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), Magyar Levente (független) és Dobrosi Péter (Mi Hazánk Mozgalom), a legtöbb voksot Budai Lóránt kapta; most vasárnap mindannyian újra próbálkoznak.

Budai győzelme után érdekes dologra lelt, a Facebookon osztotta meg, hogy ledarált, bezsákolt iratokat talált a jászberényi Polgármesteri Hivatalban.

Ledarált iratokkal tömött gyanús zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
Jászberény frissen megválasztott vezetője fotózta le a furcsa csomagokat.

Jászberény mellett még 9 településen szavaznak ma újra, van, ahol polgármestert is választanak, van, ahol csak egy-két választókörzetben kell megismételni a voksolást. Szekszárdon a Mi Hazánk mozgalom két jelöltje a Fidesz kezére játszik.

Kiemelt kép: Budai Lóránt és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Forrás: Facebook)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik