Belföld

Autókkal hordják szavazni a választókat Nyéstán, volt, akit megfenyegettek

Nagy volt a forgalom vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán, ahol a választásra jogosultak számának irreális növekedése miatt tartanak megismételt szavazást, ugyanis többször annyi ember szerepelt a névjegyzékben, mint amennyien a faluban laknak. Az Index helyszíni riportja szerint sok minden nem változott az októberi választáshoz képest, mindössze hét ember lakcímét törölte a kormányhivatal. A jelöltek pedig autóval szállítják voksolni az embereket.

Nyésta volt az egyetlen olyan település az országban, amelynek választási eredményeiről nem közöltek adatokat a Nemzeti Választási Iroda honlapján október 13-án, mert a Helyi Választási Bizottság (HVB) nem állapította meg azt. Ezt azzal indokolták, hogy „a választás kitűzése óta nagyarányú lakcím változások következtek be olyan személyek esetében, akik nem tartózkodnak a településen.”

A májusi EP-választáson még 26 ember neve szerepelt a névjegyzékben, októberben hirtelen 98 választókorú lakosa lett a falunak, noha valójában húsznál is kevesebben, 13-15 ember él ott ténylegesen. 

Mivel a tömeges bejelentkezések miatt nem lett hivatalos eredmény, újra kiírták választást, a kormányhivatal pedig vizsgálni kezdte a lakcímváltoztatások jogszerűségét. A megismételt szavazáson már csak 91 fő szerepel a névjegyzékben, tudta meg a lap meg Fürjesné Jadlóczki Dórától, a Helyi Választási Iroda elnökétől, aki elmondta, október 13. óta hét név került le a listáról, mert a vizsgálat alapján kiderült, nincs érvényes magyarországi lakcímük.

A kormányhivatal további 15 ember bejelentkezését is visszavonta jogszerűtlenség miatt, de a választási törvény alapján a megismételtetett szavazás névjegyzékét kell ilyenkor figyelembe venni, így ők ugyanúgy szavazhatnak, mint az itt élők. Hiába ismétlik meg tehát a szavazást a tömeges bejelentkezések miatt, szinte minden maradt ugyanúgy.

Vasárnap a borsodi zsákfalu szinte teljesen kihalt volt. Rég volt viszont ekkora autóforgalom – írta az Index –, óránként áll meg két visszatérő terepjáró a polgármesteri hivatal előtt. A forgatókönyv hasonló: kiszáll belőle 2-3 ember, és gyorsan bemennek szavazni. A sofőr járó motorral várja őket odakint, és amint végeznek, el is húznak gyorsan. A lap újságírója hiába próbált meg többükkel beszélni, egyikük se akart nyilatkozni, de azt mindnyájan leszögezték, hogy Nyéstán laknak. Két perccel később azonban már ott se voltak a faluban.

Az egyik autót Fehér Gyula polgármesterjelölt vezeti, a másikban Gömöri Attila képviselőjelöltet láttuk. Az ő csatájuk valójában ez a választás, egyikük ökofalut, erdei iskolát szeretne, a másik üdülővel mentené meg a települést a teljes kihalástól.

Schneider Károly, akinek korábban öt háza, boltja, kocsmája volt a faluban, pár éve egy kivételével eladta ezeket, és kiköltözött Norvégiába. Azt mondta, annak idején elhitte, hogy jó befektetés a csendes falu, de hamar kiderült, nincs itt fizetőképes kereslet, és egyre csak hanyatlik a település.

Most  csak azért jött haza, hogy szavazzon, bár – mint az Indexnek elmondta – az egyik jelölt megpróbálta megfenyegetni egy sms üzenetben.

Ez a jelölt azt is mondta neki állítólag telefonon, hogy ne jöjjön haza, mert rendőrök várják itthon. Fiával mégis eljött, mert nem akar megélhetési politikust a falu élére, magyarázza.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/Sóki Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik