Belföld

Ungár Péteré a világ legkommunistább mondata

És még pónifarmozik is mai interjújában.

A nem fideszes oldal lehetőségeit firtató interjút adott a Népszavának Ungár Péter LMP-s képviselő. Az újságírói felvetésre, miszerint „az ellenék egy része úgy gondol önre, mint Schmidt Mária, NER-kitartott fiára”, Ungár így felelt:

Pont ezért hiteles az esetemben ez a politika.

Amikor pedig azt hozta fel a szerző, hogy „a másik oldal bizonyos szereplői pedig homofób jelzőkkel, vagy származásával támadják”, egy német kötet címét kopírozva az alábbi válasz született:

Das Leben is kein Pony Hof, vagyis Az élet nem pónifarm. De, túl lehet élni.

Az LMP mélyrepüléséről Ungár azt mondja:

Az viszonylag természetes, hogy a hozzánk hasonló zöld pártoknak vannak válságos időszakai. A német zöldek még a parlamentből is kiestek, de az osztrákoknál is voltak gondok. Mi szerintem már kezdünk kilábalni ebből. Magyarországon egyébként minden ellenzéki pártban létező dilemma, hogy a NER tizedik évében megtalálják az önálló identitás és a hatékony összellenzéki politika közötti egyensúlyt.

Az ellenzéki pártok együttműködésének dilemmáiról több idézendő mondatot is találtunk.

Sok dologról nem ugyanazt gondoljuk, de ez természetes, hiszen a Momentum mindenféle degradálás nélkül liberális párt, mi pedig zöldek vagyunk. A Párbeszéd pedig nem tudom milyen. Nekem sokszor van stílusbeli problémám is a Momentummal, de az kétségtelen, hogy sok közöttünk a hasonlóság, például a 2010 előtti világ megítélésében… Elképzelhető, hogy szorosabb lesz az együttműködés a három párt között, csak ne tagadjuk le az ideológia különbségeket. Sokan ugyanakkor azon a véleményen vagyunk, hogy a mostani rendszerben ezek annyira nem számítanak… Annyi alázat van bennünk, hogy tudjuk: ezt a folyamatot nem mi fogjuk irányítani. Az mindenesetre biztosan fontos 2022-re nézve, hogy az önkormányzati választás elhozta az előválasztás intézményét a magyar politikába.

Saját szerepéről, stílusáról ekképpen vélekedik Ungár:

A Fideszben többféle politikus van. A keménymaghoz szól mondjuk Németh Szilárd, az úgynevezett emberarcú fideszes, míg például Gulyás Gergely a bizonytalanokat próbálja meggyőzni. Az ellenzéken belül pedig léteznek olyan politikusok, akiknek az a szerepe, hogy minél keményebben beolvassanak a kormánynak és utána elmondják, mennyire fasza gyerekek. Én nem ezt az utat választottam, a bizonytalanokhoz, a Fideszből kiábrándultakhoz szólok, anélkül, hogy rasszistának, hülyének, becstelennek bélyegezném őket. Ennek a mérsékelt hangnak helye van egy ellenzéki zenekarban.

Ungár Péter a rá kirótt korábbi pártbüntetés kapcsán az interjúban megfogalmazta a szerinte „a világ legkommunistább mondatát”: „Rehabilitált az Etikai Bizottság.”

Önkritika az LMP-ben: törölték a politikusokra kirótt szankciókat
Az LMP etikai bizottsága eltörölte a korábban tisztségektől eltiltott politikusait sújtó szankciókat – mondta az LMP országos elnökségének

Célja, hogy kongresszusi delegált legyen, „aztán meglátjuk”.

S hogy hol lesz 2022-ben?

Az LMP-ben leszek, ezenkívül fogalmam sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik