Belföld

Több százmilliós csalás miatt letartóztattak egy volt bírót

A 62 éves nő akár 12 évet is kaphat. A Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be,

Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság. A nőt több százmillió forintos csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Budapest Környéki Törvényszék az MTI-vel tudatta, a 62 éves nő nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Itélőtáblán bíróként dolgozott, majd ügyvédként folytatta.

A gyanú szerint 2008 októberétől pénzintézetektől igényelt és kapott többmilliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztéseit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette.
A nő a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket vett fel, noha tudta, esélyes sincs azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés. 

Letartóztatását azzal indokolták, hogy tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona nem került elő, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne.

A gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól.

A bíróság szerint amikor a gyanúsított tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról hitelezőit hamis tanúzásra próbálta bírni, így feltehető, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené, elrejtené, újabb bűncselekményt követne el.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben elfogultságot jelentett be, így a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölték ki az eljárásra. A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítésekor hozandó határozatáig, de legfeljebb egy hónap időtartamra. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Helyesbítés

Cikkünk első verziójában – a Magyar Távirati Iroda publikálta közlemény nyomán – azt írtuk, hogy az érintett a Fővárosi Ítélőtábla bírója volt, illetve, hogy az ítélőtábla elfogultságot jelentett be. A szöveg megjelenése után a Fővárosi Ítélőtábla lapunkkal tudatta: a valós tény az, hogy a gyanúsított sohasem dolgozott az ítélőtáblán, az ügyben pedig nem az ítélőtábla, hanem a Fővárosi Törvényszék jelentett be elfogultságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik