Belföld

Egyelőre nem lesz legális itthon az orvosi célú marihuána

Miközben a világ számos országában már legális az orvosi célú marihuána, Magyarországon még a közelében sem vagyunk ennek – erre lehet következtetni abból a miniszteri válaszból, amelyet Ungár Péter országgyűlési képviselőnek adott Kásler Miklós.

Az LMP-s politikus a következő kérdéseket tette fel:

  • Mi a véleménye Káslernek a kannabiszból nyert hatóanyagok orvosi felhasználásáról?
  • Támogatja-e a kormány az orvosi kannabinoidok (CBD) különböző betegségekre gyakorolt hatásaival, tulajdonságaival kapcsolatos kutatásokat? Vannak-e ilyen programok, illetve terveznek-e elindítani a jövőben?
  • Tervezik –e támogatni a társadalombiztosítás által, adott tünetekre, betegségekre a CBD olajok, a kannabidiol használatát?

Ungár megemlítette, hogy az orvosok is egyre nyitottabbak a kannabisz használatára, valamint hivatkozott arra is, hogy Sativexet, ami egy kannabisz hatóanyagából készített szájspray, Európa számos országában alkalmazzák már, elsősorban a szklerózis multiplexszel összefüggő görcsökre és fájdalomra.

Az emberi erőforrások minisztere azonban igen szűkszavúan intézte el a válaszadást. Mindössze annyit írt, hogy a kannabisz és származékai Magyarországon kábítószernek minősülnek és

A magyar jogi szabályozás a témában egyértelmű, a Kormány álláspontja tiszta és világos, ezen változtatás nincs folyamatban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik