Belföld

34 milliárddal emeli a kormány az egészségügyi alapot

Bár jó néhány fejlesztést hasznosnak és értékesnek tartunk, tudomásul vesszük, hogy a főváros új vezetésével komoly fejlesztést véghez vinni lehetetlen vagy nagyon nehéz – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy minden törvényi előírást, mint például a költségvetést, be fogják tartani.

A kormány természetesen nem boldog Karácsony Gergely főpolgármester, az új fővárosi közgyűlési többség álláspontját illetően. Gulyás a Liget-projektre célozva úgy fogalmazott, hogy a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását törölte el a budapesti városvezetés. Hozzátette, hogy minden nem megvalósuló projektet sajnálnak, de a fejlesztéseket közösen kell véghez vinni.

Szerdán döntött a kormány arról, hogy egyelőre mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

Gulyás szerint, amikor a kormány ezt a döntést annak idején meghozta, szakmai elvek vezérelték őket. Senkit nem akarnak távol tartani a felsőoktatástól, de a magyar fiatalok nyelvtudása az Európai Unión belül nagyon gyenge – jegyezte meg. Számos szervezet kérte a visszavonást, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete. Gulyás Gergely közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

Arról is döntöttek, hogy 34 milliárd forinttal megemelik az egészségügyi alapot, ennek következtében kiszélesedhet a terápiás paletta, szélesebb körben válhatnak elérhetővé a daganatos betegségekkel kapcsolatos kezelések, illetve tovább rövidülhet a várólista.

A kormány támogatja Zalaegerszegen a Mindszentyneum múzeum megvalósulását. A Mindszenty József bíboros emlékét őrző múzeum és konferenciaközpont 8 milliárd forintból valósul meg, és még akkor is biztosítják a támogatást, ha a közbeszerzéseken a terveknél magasabb ajánlatok érkeznek be.

„Felmérték egymást a felek” – ez történt zárt ajtók mögött az első Orbán–Karácsony-találkozón
Döntések nem születtek, de elkezdtek kirajzolódni a tárgyalási pozíciók. Mindkét oldalnak vannak adui, de a kasszakulcs Orbánnál van. Az atlétikai vb körül foroghatnak az események.

A közbeszerzési törvény módosítását kezdeményezi a kormány: azt szeretnék, ha élesen elválna az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos szabályozás, illetve a belső pénzek felhasználása. Utóbbinál elegendőnek látják, ha a Közbeszerzési Hatóság állít ki tanúsítványt, ez a kormány reményei szerint felgyorsítja az eljárásokat.

Gulyás kijelentette, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden szövetségesével jó viszonyra törekedjen, így az Európai Unió és a NATO számára fontos Törökországgal is. Miután a miniszterelnök és a török elnök csütörtök délután sajtótájékoztatót tart, ezért a részletekről majd ők számolnak be.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy Karácsony Gergely nem nyilvánított határozott véleményt a szuperkórházzal kapcsolatban, ugyanakkor az újbudai polgármester tiltakozott ellene. Az nem baj, ha a kerület elutasítja a kezdeményezést és ad valamilyen alternatívát, amíg azonban Újbuda és a főváros nincsen egységes állásponton, addig a kormány nem tudja figyelembe venni a véleményüket, jelentette ki Gulyás Gergely.

Szóba került Budapest pályázata is az atlétikai világbajnokság megrendezésére. Ezzel kapcsolatban Gulyás megerősítette a korábban elhangzottakat: ha Budapest nem ad otthont az atlétikai világbajnokságnak, de van olyan vidéki város, amely szeretné, akkor megpróbálják így megoldani. Ha ez sem megy, akkor lemondják a rendezést.

Ugyancsak felvetődött az egyik legfontosabb belpolitikai esemény, Borkai Zsolt lemondása a győri polgármesteri címről, de Gulyás sok konkrétumot nem mondott ezzel kapcsolatban. Azt megjegyezte, hogy a helyi pártszervezet és az országos pártvezetés ilyenkor szokott egyeztetni a jelöltekről, ebben az adott helyzetben ez még fontosabb, de konkrét neveket nem mondott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány támogatja-e azt, hogy a győri városvezetés visszás ügyeit kivizsgálják, Gulyás azt válaszolta, hogy természetesen, de ebben annak is része van, hogy Magyarország jogállam és itt ez a szokás. Vagyis ha vannak olyan okiratok, amelyek szerint Borkai megegyezett 2012 előtt az Audi terjeszkedéséről, és ezen szerepel Rákosfalvy Zoltán üzletember, Borkai ügyvédjének aláírása, és ez szabálysértés gyanújára adnak okot, akkor azt ki kell vizsgálni.

Előreláthatólag szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, figyelembe véve a világgazdaság helyzetét, például azt, hogy Németországban már recessziót emlegetnek. Gulyás szerint erről a jövő év elején dönthet a parlament. Ugyanekkor jöhet egy újabb törvény is a családvédelemről.

A miniszter azt tartja reálisnak, hogy 2030 előtt elindulnak az új paksi blokkok, de azt nem hiszi, hogy 2025-26-ra elkészülnek. Várható csúszás, az a legfontosabb, hogy megfeleljenek a biztonsági követelményeknek, de az uniós engedélyeztetéssel nincs probléma. A hitel törlesztéséről is csak akkor tudnak érdemben egyeztetni, ha meglesznek az engedélyek.k

Azzal kapcsolatban, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a romániai elnökválasztáson nem a magyar jelöltet támogatja, Gulyás azt mondta, hogy „a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak”. Amikor megkérdezték, hogy ezzel most akkor román ügynöknek nevezte-e Fekete-Győrt, a miniszter azt mondta, hogy a Momentum elnökének viselkedéséve miatt indokoltnak tartja a megjegyzését.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik