Belföld

Gyilkossági adatok: cáfol a magyar rendőrség

Az ORFK szerint a vizsgált 2017-es évben nem 157, hanem 90 emberölés történt.

A rendőrség honlapján cáfolja az Eurostat friss jelentését, amely szerint a magyar gyilkossági adatok a hatodik legrosszabbak az EU-ban.

Az ORFK szerint a vizsgált 2017-es évben nem 157, hanem 90 regisztrált emberölés történt. Százezer lakosra lebontva (9,79 millió emberrel számolva) az arány 0,92 – szemben az Eurostat által közzétett 1,6-tal.

Tavaly 78 szándékos emberölést regisztráltak a rendőrök, így a százezer főre jutó arány 0,79. A rendőrség szerint 2010 óta kevesebb a gyilkosság, tavaly minden emberölést felderítettek, tettes nem maradt ismeretlen.

Mint írták, az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai a lezárt eljárásokról tájékoztatnak, az adatbázis nem az elkövetés, hanem a rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

Az ORFK szerint az Eurostat által közölt adatok hitelessége – a magyar rendőrséggel összefüggésben – megkérdőjelezhető­. Nem először fordul elő, hogy nem a valóságnak megfelelő a statisztika, mert az adatokat nem a magyar rendőrség szolgáltatja az Eurostat részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik