Belföld

Máris szerződne a parkolási mutyi császárával az MSZP-s Horváth Csaba Zuglóban

Újabb négy évre kötne üzletet Kupper András cégével a zuglói önkormányzat – írja a 444.hu a kerület frissen megválasztott MSZP-s polgármesterének, Horváth Csaba előterjesztése nyomán.

A XIV. kerületi testület november 7-én szentesítheti az újabb parkolási bizniszt, ami 76 darab új parkolóóráról, azok telepítéséről és karbantartásáról szól. Az automaták darabja több, mint 2 millió forintba kerül, amiket Kupper cége a C-Ware Kft. szállít, telepít és helyez üzembe, majd darabját havi 40 ezer forintért négy éven át karbantart. Más cég el sem indulhatott a közbeszerzésen

– írja a portál.

Kupper András, a Centrum Kft. egykori tulajdonosa a fővárosi parkolás megkerülhetetlen figurája. Cégei korábban behálózták a budapesti kerületeket, pártokon átívelő üzleteket kötött, és úgy tűnik, a pervesztés ellenére sem tud kikopni a budapesti parkolási ügyletekből, bár a Centrumot 2010-ben megroppantották a Fidesz akkori törvénymódosításai, a cég vezetői csupán két kerületet tudtak megtartani maguknak: Erzsébetvárost és Ferencvárost.

A Kupper-szál egy nemrég általunk feltárt ügyletben is előkerült:

Fiktív hongkongi biznisz: lebuktak a ferencvárosi parkolási milliárdokra hajtó Fidesz-közeli cégek
Egykori államtitkárok bukkantak fel a nagy parkolási üzlet miatt kirobbant belháborúban, akár évekre eltilthatnak több kormánypárthoz közeli céget az üzleteléstől.

. Ebben a történetben is a most Zuglóba képbe kerülő C-Ware Kft. volt az egyik szereplő.

A friss zuglói ügyben két nap múlva szavazhatnak a kerületi képviselők. A 444.hu cikke megjegyzi, hogy miközben egyre nő a bankkártyás fizetések aránya a fővárosi parkolóknál, addig a zuglói beszerzés nyomán

épp bankkártyával nem lehet majd fizetni. 

Az is érdekes, hogy múlt héten Horváth Csaba szintén korrupciógyanús üggyel került a hírekbe:

Horváth Csaba kezdésként átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását
Különleges jogokat adna magának a kerület új polgármestere.

Horváth Csaba reagál

Cikkünk megjelenése után Horváth Csaba közleményt juttatott el a 24.hu-hoz, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A 444.hu is csatlakozott azokhoz az orgánumokhoz, amely úgy állít rólam valamit, hogy mint érintettet nem szólaltat meg, holott ez az újságírás egyik szakmai minimuma. A zuglói lakosok igénye volt, hogy az önkormányzat bővítse a parkolási zónákat, hogy ezzel a forgalomszabályozási módszerrel az ott lakóknak is lehetőségük nyíljon a saját ingatlanaik előtt vagy azok közelében parkolni. A cikkben említett parkolóóra-vásárlásról és működtetéséről szóló sikeres közbeszerzési eljárás 2019 áprilisában zárult le, tehát jóval azelőtt, hogy hivatalba léptem volna. A döntést elnapolták. A nyertes december 31-éig vállalta, hogy tartja a közbeszerzési eljárás során megállapított, a korábbi eljáráshoz képest 40 százalékkal olcsóbb árakat. Tehát, a közbeszerzési eljárás lezárult, de szükséges döntést az előző képviselő-testület nem hozta meg. Az eljárással szemben kifogást senki nem emelt, az szabályos volt, az a cég pályázott, amely az első körben is megnyerte közbeszerzést, tehát a régi és az új eszközök kompatibilisek egymással. Mellesleg olyan automatákról van szó, amelyeket azonnal be lehet kötni a NAV rendszerébe, ellentétben a budapesti parkolóautomaták többségével. Ennek alapján polgármesterként nekem egy dolgot kell csak vizsgálnom, hogy a zuglóiak érdekét szolgálja-e ennek a szerződésnek a megkötése. Erről kell döntenie a képviselő-testületnek, ráadásul név szerint. Ha ez a döntés nem születik meg, akkor az érintett több ezer zuglói polgár hiába várja, hogy a parkolási zóna kiterjesztésével végre megállhasson a saját otthona közelében, hiszen a zuglóiaknak továbbra is ingyenes a saját lakókörnyezetükben való parkolás. Nekem polgármesterként azt kell vizsgálnom, hogy az adott döntés a zuglóiak érdekeit szolgálja-e, a legjobb berendezést a legalacsonyabb áron szolgáltatja-e. Személyes érzelmeknek és fenntartásoknak ebben helye nincs.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik