Belföld

Karácsony Gergely elárulta, milyen erő állt mögé

„Ez az erő sokkal erősebb annál, mint bármelyik politikus gondolná.” Nem pártokra, emberekre épít, így Orbánnal sem ő tárgyal.

Az Euronews Global Conversation című műsorában Karácsony Gergely elárulja, hogy Orbán Viktort – több kétharmados sikere után – miért az önkormányzati választáson sikerült legyőzni. Szerinte régóta ismert, hogy Magyarországon azok vannak többségben, akik nem értenek egyet a kormánnyal, eddig a Fidesz csak azért tudott nyerni, mert megosztott volt az ellenzék. Most nem. Másfél évtized után, először volt érdemi verseny, amit Budapesten és sok megyei jogú városban meg is nyert az ellenzék.

Nem tart tőle, hogy a mögötte álló nagyon színes koalíció ne lenne működőképes, azt emeli ki, hogy őt a budapestiek közvetlenül választották meg, és a kampányban sem az ellenzék, hanem a budapestiek jelöltjeként határozta meg magát azzal a politikával szemben, amely kétharmados többségével fölszámolt minden hatalmi ellensúlyt, szűkítette a szabad sajtó, az önkormányzatok mozgásterét. Budapest ennek nagyon nagy vesztese volt.

Az ő kampánya arról szólt, hogy a budapestiek akaratát képviseli a kormánnyal szemben. Az volt az egyik fő politikai alapállása, hogy

a hatalom emberével szemben az emberek hatalmát kell képviselni.

Isztambul főpolgármestere is azt tanácsolta neki, hogy ne a pártokra, a hatalmi versengés logikájára, hanem az emberekre  építse a politikáját, mert az egy olyan erő, amit egy nagyon erős hatalom sem tud legyőzni, hiszen

ez az erő nem az ő ereje, hanem a város ereje.

Ő is ezt képviseli, ezért a győzelme sem róla, az ellenzékrők szól, hanem arról a politikáról, ami megpróbálja az embereket jobban bevonni a döntésekbe.

Isztambul főpolgármestere: A szeretetkampánynak Budapesten is működnie kell
Ekram Imamoglu ellenzéki jelöltként verte meg Erdogan elnök emberét a főpolgármesteri székéért. Arról beszéltünk vele, zavarja-e az Orbán és Erdogan közötti szoros kapcsolat, a kampányfőnöke elmagyarázta, mi vezetett a győzelemhez.

A képviseleti demokrácia világszerte komoly gondokkal küzd, de erre az rossz válasz, hogy akkor „válassz erős kezű vezetőket, akik megmondják helyetted, hogy mire van szükséged, és megvédenek a veszélytől”. Bár ezt lehet látni a magyar, az amerikai, a brit kormány politikájában, de szerinte az a helyes, ha az embereket még inkább bevonják a döntésekbe.

Szerinte Orbán Viktorral, egy illiberális állam fővárosának főpolgármestereként bárki másnál hatékonyabban tud tárgyalni, mert valójában nem ő tárgyal, ő budapestieket képviseli.

Ez az erő sokkal erősebb annál, mint bármelyik politikus gondolná.

Karácsony elfogadta Orbán meghívását
Szerdán találkozik a főpolgármester és a miniszterelnök.

Szerinte Budapest a klímaváltozás nagy vesztese lehet, ezért azt  szeretné, ha a főváros 2030-ra karbonsemleges lenne. Ehhez zöld fordulat kell, de ez nem feltétlenül jelent gazdasági gondokat, mert a fenntarthatóság rengeteg munkahelyet teremt, esélyt ad a gazdasági növekedésre egy olyan korszakban, amikor fel kell készülni rá, hogy gazdasági recesszió következik. Örül annak, hogy már felvetődik lehetőségként, az európai városok közvetlen brüsszeli forrást kapjanak a klímaváltozás szempontjából fontos  intézkedéseihez.

A stadionépítések megakadályozásáról azt mondja, a rangsort szeretné helyreállítani. Azt kéri Orbán Viktortól, hogy változtasson a sorrenden. Előbb a fontosabb egészségügyi, közlekedési fejlesztések valósuljanak meg, csak utána a sportberuházások. Arra a kérdésre, ő lesz-e 2022-ben Orbán Viktor kihívója, azt feleli, egyelőre normális partneri viszonyra viszonyra törekszik a kormánnyal, drukkol az ellenzéknek, hogy találjon egy kiváló jelöltet, de azt gondolja, neki most más a dolga.

Karácsony: Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje előválasztáson dőljön el
Konferencián beszélgettek ellenzéki polgármesterek.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik