Belföld

Karácsony: Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje előválasztáson dőljön el

Konferenciát rendezett a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital az új ellenzéki polgármestereknek, ahol Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent.

Én egy nagyon normális csávó szeretnék lenni a főváros élén, aki mindenkiben, mindenhol a partnert keresi

– mondta az Index beszámolója szerint Karácsony, világossá téve, hogy ezt Orbán Viktorra és a kormányra is érti.

Karácsony a választás előtt is azt mondta, hogy a Fidesznek érdeke, hogy ne rombolja tovább a megítélését a fővárosban. Szerinte a miniszterelnök a választást követő nyilatkozatai is azt bizonyítják, hogy a kormányfő és a Fidesz felismerte a kockázatot október 13-án.

Viszlát parkolási mutyi?

Baranyi Krisztina szerint is reagálnia kell a  Fidesznek a választási eredményre, mert ha ezt nem teszi meg, elveszíti a 2022-es választást. A ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy ez lehet a kormány hangnemváltásának fő oka.

Ferencvárost egyébként kiemelten érinti a kormányzati, állami beruházások ügye, ott van ugyanis a kézilabdacsarnok, a déli városkapu projekt, és a déli központi kórház is. A beruházások egy része sportcélú, de a másik része kifejezetten fontos a fővárosiaknak, így például jelentős kollégiumi férőhely-bővítést jelenthet, amit egy polgármesternek, aki a kerületében élők lakhatási gondjainak megoldásában érdekelt, kötelessége támogatni.

Baranyi úgy vélekedett, hogy el fogják engedni azoknak a pártközeli oligarcháknak a kezét, akik a parkolási mutyikból gazdagodtak. A polgármester valós esélyt lát arra, hogy rendbe tegyék egész Budapesten a parkolási rendszert.

Kormány versus polgármesterek

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint most nagy lehetőség kínálkozik arra, hogy alternatívát nyújtson az ellenzék az országos hatalommal szemben. László Imre újbudai polgármester is arról beszélt, hogy eddig szakpolitikusként körülbelül anynira volt hasznos, mint egy „biodíszlet”, mert a kormány minden javaslatát reflexből lesöpörte, kerületvezetőként viszont világosan megmutathatják az ellenzékiek, milyen politikát képviselnek hatalomra kerülve.

Pikó András, Józsefváros polgármestere viszont megjegyezte, hogy ezt a munkát ellenszélben kell elvégezniük. Ő nem számít békés öt évre, mert azt mondják, hogy ő a NER szívcsakrájában nyert, „méghozzá Kocsis Mátéval súlyosbítva”.

A magam részéről nem vállalnék felelősséget, és ez nem is dolgom, hogy a kerületi együttműködések is egyben maradjanak

– mondta Karácsony a választáson létrejött ellenzéki szövetségről, amivel rávilágított, hogy az ellenzéki táboron belül is vannak azért súrlódások, nem csak a kormány és az ellenzék között.

Karácsony arról is beszélt, hogy az összes városban, „ahol egy illiberális politikával szemben egy progresszív program nyerni tudott”, az azt hirdette, amit ő is, hogy a várost kell összefogni, mert a város ereje a hatalommal szemben legyőzhetetlen.

A főpolgármester azt is kimondta, amiről már többen régóta beszélnek, azaz hogy

az ellenzék 2022-es miniszterelnökjelöltjét is előválasztáson kellene kiválasztani.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik