Belföld

Egy komplett tórendszer tűnt el Debrecenben

Teljesen eltűnt a debreceniek kedvelt kirándulóhelyén levő tórendszer. A fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak, holott korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt — számolt be az ATV.

Több mint négy éve horgászok egy tonnányi pontyot telepítettek a fancsikai tavakba tavasszal, mert még abban bíztak, hogy itt sokáig lehet majd horgászni. Nem így lett. Mostanra — már nem először — teljesen eltűnt a víz a mederből. A korábbi népszerű kirándulóhely most már teljesen kihalt, több helyen döglött vagy éppen vergődő halakat látni.

A csatorna a vízügytől kapott tájékoztatás alapján arról ír, hogy a tórendszer természetes befolyóval nem rendelkezik, azt a környező területek belvizei táplálják. Száraz időben ez alacsonyan van, ilyenkor a tóból eltűnik a víz. A környéken pedig sokan, sokat dolgoztak azért, hogy itt minden szép legyen.

Nekem ez a szívügyem volt ez a tó. Nagyon sokat mentettem a tavat. Sokat próbáltam, hogy a víz benne maradjon. A környéket sokat tisztítottuk, a szemetet összeszedtük, sokat segítettük a hatóság munkáját. Amit el tudtunk emberileg követni, azt mi elkövettük

– nyilatkozta Gál Barna József az ATV Híradónak.

A vízügy szerint már készen vannak a tervek arra, hogy a tórendszert összekössék a keleti főcsatornával. Ennek kiépítése, majd a szivattyúk miatt az üzemeltetése is költséges. Abban bíznak, hogy találnak olyan uniós pályázatot, amivel a tórendszer megmenthető lesz és a vízpótlása folyamatos lehet.

Kiemelt kép: ATV

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik