Belföld

Hiába Trumpék lobbija, Orbánék kitartanak a Huawei mellett

Nagyon ideges a Huawei térnyerése miatt az amerikai kormány, a vállalatról szóló európai vitában pedig fontos szerepelt tölt be Magyarország, írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Direkt36 oknyomozó központ csütörtöki cikkében. Kutatásaik szerint a Huawei eszközei még a magyar titkosszolgálatoknál is felbukkannak.

Emlékeztetnek, Washington kémkedéssel vádolja a kínai távközlési vállalatot és azt akarja elérni, hogy szövetségesei ne engedjék be a Huawei eszközeit az úgynevezett 5G hálózatokba, többek közt azért, mert a cég együttműködhet a kínai titkosszolgálatokkal. A Huawei mindezt tagadja, szerintük a vállalattal szembeni kémvádakat senki nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Huaweijel való jó együttműködést nemzetgazdasági és stratégiai érdeknek nevezte, mivel Magyarország az 5G-hálózat kiépítésével élen akar járni, és meg akarja előzni vetélytársait. A Direkt36-nak egy amerikai kormánytisztviselő azt mondta, a Szijjártó által vázolt terv aggasztja őket, mert „ezt Magyarország a Huawei segítségével akarja elérni. És ha ez megtörténik, más országok majd Budapestre fognak mutogatni, hogy a saját hasonló döntésüket indokolják”.

Huawei-vezér: Betartjuk a magyar törvényeket
Tényleg mindent hall a kínai kormány, ha Huawei telefont veszünk? És mit gondol a cég arról, hogy az amerikaiak már Magyarországon is rájuk figyelmeztetnek? Interjú a Huawei európai vezetőjével.

Az elmúlt években európai titkosszolgálatok is többször adtak ki figyelmeztetéseket arról, hogy a cég eszközei kockázatosak, de Európa megosztott a kérdésben. Jó példája ennek Magyarország, ahol a Huawei európai logisztikai központja működik, és ahol a cég állami projektekben is részt vehetett az elmúlt években, olvasható a cikkben.

2013-ban például Huawei-technológiával épült ki a 112-es egységes segélyhívó rendszer, majd szintén a Huawei eszközeivel építették ki az LTE450-es speciális állami mobilhálózatot. A harmadik magyar állami hátterű projekt, amiben a Huawei részt vett, a Szupergyors Internet Program: a vidéki Magyarországot behálózó Magyar Telekom-gyorsinternet is jórészt Huawei-eszközökön fut. A Huawei-telefonok korábban még az Alkotmányvédelmi Hivatal titkos műveleteiben is felbukkantak, de a Terrorelhárítási Központ is vett közbeszerzésen Huawei-routereket, írja a Direkt36.

A magyar titkosszolgálatok hozzáállása a céghez kettős. A Huaweijel kapcsolatos kémvádakról a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által létrehozott Nemzeti Kibervédelmi Intézet rendszeresen beszámol, de az év elején a magyar szolgálatok a parlament nemzetbiztonsági bizottságában is tartottak beszámolót a Huaweiről – igaz, itt éppen csak a cég Magyarországgal kapcsolatos tevékenységére nem tértek ki.

Kiemelt kép: Europress/Brendan Smialowski/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik