Belföld

Zente gyógyszerét mínusz 80 fokban szállították Magyarországra

Mint arról beszámoltunk, ma délelőtt megkapta a 700 millió forintba kerülő gyógyszert Györök Zente, a ritka izomsorvadásban szenvedő kisfiú, akinek gyógyulása érdekében nemrégiben nagyon sokan megmozdultak az országban.

A Zentét kezelő Bethesda Gyermekkórházában sajtótájékoztatót tartottak a kórház orvosai és a gyógyszert leszállító Hungaropharma vezérigazgatója. Utóbbi, Dr. Feller Antal elmondta, az Egyesült Államokban gyártott készítményt speciális körülmények között, -60 és -80 fok közötti hőmérsékleten kellett hazaszállítani Amerikából. Ez nem volt egyszerű feladat, ezért a múlt héten először üres ampullákat hazautaztatva tesztelték, hogy megfelelően működik-e a különleges, szárazjeget tartalmazó csomagolás.

Az SMA I-es betegségben szenvedő Zente délelőtt egy egyszeri intarvénás kezelést kapott, mely során bejuttatták a szervezetébe azt a fehérjét, ami a hiányzó gént pótolni fogja – mondta el Dr. Velkey György, a kórház főigazgatója.

A kisfiú kezelőorvosa, Dr. Gergely Anita tolmácsolta Zente anyjának köszönetét, aki nem lehetett jelen, hiszen Zente a családjával jelenleg el van különítve. Ha minden jól megy, holnap délelőtt már hazamehet a kisfiú, két hónapig azonban még szoros megfigyelés alatt fogják tartani, az immunrendszere ugyanis legyengült a szteroidoktól, ezért jobban ki van téve a fertőzésveszélynek. Pár hét múlva várható, hogy jelentős mértékben és hosszú távon javuljon az állapota.

Dr. Velkeytől megtudtuk azt is, hogy Európában eddig Belgiumban és Franciaországban végeztek ilyen kezelést, illetve Szlovéniában is elindult egy a folyamat, de az nem járt sikerrel.

Közvetítésünk a sajtótájékoztatóról:

Képek: Vargosz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik