Belföld

A kormány kedvenc egyeteme kirúgta a tanárt, aki a homofób gyűlöletről szervezett konferenciát

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora október 17-én rendkívüli felmentéssel megszüntette a Rendészettudományi Kar egyik professzorának közalkalmazotti jogviszonyát. Kozáry Andrea egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia miatt került konfliktusba az egyetem vezetésével.

Kozáry Andrea az elmúlt években több nagyszabású uniós projektet bonyolított le az egyetem bevonásával. Januárban a 24.hu is beszámolt arról, hogy az NKE részvételével zajló Facing all the Facts – Nézzünk szembe a tényekkel! programban főkapitányi engedéllyel 550 rendőrnek tartanak az etnikai, nemzeti és vallási kisebbségekkel, melegekkel és „idegenekkel” szembeni gyűlölet-bűncselekményekről szóló online képzést. Ez az Európai Bizottság pénzéből finanszírozott projekt zökkenőmentesen befejeződött, ám a legutóbbi, amely többek között az LMBTQI személyek elleni gyűlölet-bűncselekményekről szólt, már nem.

A Háttér Társaság által indított Call It Hate – Nevezd nevén a gyűlöletet! című projektben az eredeti tervek szerint a záró konferenciát tartották volna a Ludovika Campuson. A szervezettől már 2016-ban jelezték az együttműködési szándékot a Rendészettudományi Kar (RTK) vezetésének, 2019 elején pedig a szervezés is elindult Kozáry Andrea közreműködésével: a konferenciáról a szokásoknak megfelelően értesítést kapott Mészáros Bence, a nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, majd bekerült a kar éves rendezvénytervébe is.

Az RTK dékánja azonban szeptember 2-án, három héttel a kitűzött dátum előtt bejelentette, hogy nem járul hozzá a rendezvény megtartásához. A 80 fős nemzetközi konferenciának új helyszínt kellett keresni. A lemondás után a Háttér Társaság egy Koltay András rektornak küldött levélben fejezte ki megdöbbenését az indoklás nélküli döntés miatt.

Nem tudjuk, mi lehet az a megfontolás, amely a lemondás mögött áll, ha csak nem az esemény LMBTQI-tematikája

– írta a szervezet. A tiltakozás nyomán az egyetemen belső vizsgálatot rendeltek el.

A kétnapos konferenciát végül a Bálint Házban tartották meg. Szakmai súlyára jellemző, hogy az ORFK is elküldött 11 rendőrt, a gyűlölet-bűncselekmények szakvonaltartóit. Az egyetemről azonban egyetlen hallgató sem vett részt a programon, jóllehet a rektor a Háttér Társaságnak írt levelében ígéretet tett arra, hogy a szervezet a rendezvény visszamondása ellenére számíthat a hallgatók részvételére az eseményen, valamint az azt kísérő workshopokon is. A dékáni hivatal, illetve a kari tanulmányi osztály azonban nem tette közzé a meghívót.

Kozáry Andrea. Fotó: NKE

Kozáry Andreánál ekkor szakadt el a cérna. A professzor a 24.hu-nak azt mondta, a konferencia másnapján az NKE oktatási központjának ebédlőjében érte el a tanulmányi osztály vezetőjét, akit az asztalnál kért számon, hogy miért bírálták felül a rektor kérését, a Háttér Társaságnak tett ígéretét, és miért nem hirdették meg az eseményt a Neptun rendszerben.

Kozáry állítása szerint tényleg megemelte a hangját, de az nem felel meg a valóságnak, hogy azt mondta volna:

Kapja be a dékán!

A hivatalos jelentésben ugyanis ez áll. Valamint az, hogy a professzornő az ebédlőben az ott lévő hallgatók körében nagy feltűnést keltett a hangos szóváltással, csapkodott, és idézett kijelentésével csorbította a dékán tekintélyét. Az incidenssel kapcsolatban őt meg sem hallgatták, annak ellenére, hogy a dékánnak írt levelében ezt kezdeményezte.

A rektor – hivatkozva arra, hogy a konferencia elmaradása miatt elrendelt, időközben lezárt belső vizsgálat is Kozáry Andreát marasztalta el, azt állítva, hogy az időpont kitűzésével kapcsolatos értesítéssel nem tartotta be a szolgálati utat – az elkövetett szabálytalanságok miatt rendkívüli felmentéssel megszüntette a közalkalmazotti jogviszonyát.

A professzornő több mint 25 éve dolgozott az egyetemen és annak jogelődjén, a Rendőrtiszti Főiskolán.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik