Belföld

TGM: Őrültség, de Orbán egyre inkább hisz benne

A filozófus elmagyarázta, Európában miért csak a magyar kormányfő  helyesli Erdoğan szíriai agresszióját.

A Klubrádióban Tamás Gáspár Miklós azt mondta, Orbán Viktor valójában azért támogatja a kurdellenes török hadjáratot, mert a törökös identitás a szélsőjobb meggyőződése. A filozófus korábban a Mércén megjelent cikkében hosszan elemezte ennek történelmi hátterét, most pedig jelezte, szerinte a kormányfő már a türkök találkozóján előadott „kipcsak történettel” is erre játszott.

A törökös, fiktív hagyományokból kialakított történelmi iskola kudarcot vallott, de a magyar szélsőjobboldal kialakulásában nagy szerepet kapott. Orbán azért eleveníti föl, mert ma is a szélsőjobb ideológiai meggyőződése, és a kormányfőt egyáltalán nem zavarja, hogy közben kereszténykedik.


MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Romantikus nacionalizmust épít, amelynek lényeges eleme, hogy egyedül vagyunk, csak mi vagyunk itt türk gyökerűek. Ezt bárki megérti.

Miért beszélhet Orbán Viktor kipcsak vérű magyarokról?
Utánajártunk, kik azok a kipcsakok, és valóban sok magyarban van-e kipcsak vér. A miniszterelnök szavai a tudomány számára nem igazán értelmezhetőek.

A Fidesz, ami maga Orbán, a Nyugat ellen fordul minden téren, hátat fordít Európának. Ez üzenet azoknak, akik hatalmon tartják. Az a baj, hogy Orbán Viktor mintha egyre inkább hinni látszanék ezekben az őrületekben, olyanokkal is veszi körül magát, mint Kásler Miklós, akik rémületes elveket vallanak.

A filozófus szerint ennek már fele sem tréfa. Az ember ajkára fagy a mosoly, amikor látja, hogy mindenféle álhagyomány alapján a kormányfő egy mindentől eltávolított, olyan országot akar, amely sajátos, egyedülálló úton halad, az ő saját személyes uralma felé.

Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában ugyanakkor ismét a magyar érdekkel magyarázta a török elnök támogatását. Szerinte a migránsok vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé induljanak, stabilizálni kell az ottani területeket, és ha jól érti, „ez történt most”.

Orbán a Borkai-ügyről: Jó lenne mielőbb túl lenni ezen
Szerinte „van valami szánalmas abban, hogy az emberek arról beszélnek, hogy egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja, hol mi történik".

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan találkozója Bakuban október 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik