Belföld

Karácsony: Ingyenes lesz a tömegközlekedés a regisztrált álláskeresőknek

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester pénteken Budapesten, egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében

– mondta Karácsony Gerely.

A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Hangsúlyozta, a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani, ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon.

Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerőhiányt eredményezett, a főváros cégei fuldokolnak a munkaerőhiánytól, ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette, ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

Karácsony Gergely: Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző 
A főváros új főpolgármestere a budapesti Városháza előtt mondta el ünnepi beszédét. Mint mondta: október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák maguknak.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis, mint mondta, Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Megismételte, megtiltják a rabszolgatörvény alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, valamint a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát. Mint monda, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló összekapcsolását.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik