Belföld

Karácsony Gergely: Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző 

Emlékezzünk, 63 éve történt valami érthetetlen pillanat. Kicsit több mint két hét csupán. Mégis 33 évig kellett hallgatnia utána az életben maradottaknak. Kussolni és hazudni, hogy nem forradalom volt, hanem ellenforradalom

– mondta Nagy Zsolt színész Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármesterének október 23-ai megemlékezésének megnyitóján.

A színész beszédében arról is beszélt, hogy a szabadság veszélyes, mert változást, átrendeződést hoz, de felelősséggel, a döntés és választás felelősségével jár.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül két-háromezer ember lehet jelen a helyszínen, a színpad oldalai üresek, de ez a nehézkes beléptetés következménye lehet.

Az eseményen Hajós András énekes, humorista is felszólalt, aki többek közt azt mondta:

Budapest nem selyemzsinór az ország miniszterelnökének, és nem is létra az ország következő miniszterelnökének.

A humorista beszéde végén azt üzente: a legjobb kampány egy jól működő város.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A rendezvényen fellépett egyébként Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész Hernádi Judit, Szalontay Tünde és Szinetár Dóra színésznők és a Fran Palermo zenekar frontembere, Henri Gonzo is.

Olyan régen volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért, és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen

– nyitotta beszédét Karácsony Gergely.

Budapest új főpolgármestere szerint tíz nappal ezelőtt a romlást és az értékvesztést állították meg, így a mai nap a köztársaság újjászületésének napja is, de a köztársaság helyreállításához sok közös munkára lesz szükség.

Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző

– szögezte le Karácsony, majd hozzátette, a fővárosnak olyan helynek kell lennie, amiben minden magyar otthon érzi magát, azok is, akik tíz nappal ezelőtt nem a változásra szavaztak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A főpolgármester kiemelte, hogy nyerni többséggel is lehet, de győzni csak valódi közösséggel. „A szabadságot és a hazát nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámoljuk mindkettőt” – fogalmazott.

A köztelevízió és a közrádió, a jog és az igazság nem lehet csak az egyik vagy a másik oldalé. És a Quimby sem lehet kizárólag egyik vagy másik oldalé

– mondta.

Karácsony úgy fogalmazott, hogy október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák maguknak, Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává tenné.

Minden rendelkezésre álló eszközzel tenni kell az esélyek egyenlőségéért és a jog előtti egyenlőségért

– hangsúlyozta a főpolgármester, aki azt szeretné, hogy a város új vezetői ne másokkal példálózzanak, hanem példát mutassanak, mindenekelőtt becsületből és tisztességből.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Karácsony azt hangoztatta, hogy „mi magyarok, budapestiek és vidékiek, összetartozunk”, illetve emlékeztetett, hogy hosszú út van előttünk.

Azt gondoltuk, hogy rábízhatjuk a sorsunkat a kiválasztott kevesekre. Látjuk, mi lett belőle. Kiszolgáltattuk nekik az álmainkat

– emelte ki Karácsony.

A főpolgármester a felelősségvállalás új korszakát nyitná meg, illetve emlékeztetett arra, hogy végre megnyitották a Városháza előtti teret az emberek előtt. „Legyen ez a tér és legyen ez a város a tiétek”, mondta.

„Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé”, kérte a megjelenteket Karácsony. Beszédét azzal zárta:

Maradjunk együtt, Budapest!

Rendhagyó megemlékezés

Karácsony Gergely múlt szombaton hirdetett meg Facebookon egy eseményt október 23-ára, ami a Hol szabad vagy, otthon vagy – Budapest Mindenkié! nevet kapta. Budapest megválasztott főpolgármestere első nagy beszédét tartja a választási győzelem óta.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Karácsony a rendezvénnyel kapcsolatban azt írta: 1956. október 23-án a magyarok kiálltak a szabadságukért, „azért harcoltak, hogy hazájuk európaibb, elnyomástól független, szabad ország legyen. Idén azonban nem csak ezért emlékezünk: 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot”.

Tíz nap telt el azóta, hogy visszavettük Budapestet. Visszaszerezzük az elvett éveket, visszaadjuk a fővárost a budapestieknek, megteremtjük a beleszólás jogát közös ügyeinkbe és élő, élhetőbb, zöld metropoliszt építünk! Emlékezz velünk ’56 hőseire, ünnepeljük együtt a harmadik magyar köztársaság születésnapját!

– fogalmazott Budapest főpolgármestere.

Az esemény sztárfellépője a Quimby, ami már csak azért is érdekes, mert a népszerű magyar zenekart 2016-ban rengeteg támadás érte azért, mert fellépett a fideszes fesztiválként elkönyvelt Tusványoson, holott az azt megelőző két ottani fellépésük nem okozott különösebb felháborodást a magyar rajongók körében.

Az idei október 23. egyébként azért is különleges, mert Orbán Viktor miniszterelnök hosszú évek után az idén először nem mond nagy köztéri beszédet. Hétfőn derült ki, hogy szűk körben, a Zeneakadémián szónokol.

Kovács Zoltán államtitkár ezzel kapcsolatban szerdán közölte, hogy „azért nem szerveztek a kormányfő jelenlétével szabadtéri rendezvényt október 23-ára, mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a brexit miatt”.

Érdekes adalék, hogy október 23-án egyetlen kormánypárti politikus sem tart nagy köztéri beszédet. Előző nap is csak ketten álltak ki a nyilvánosság elé: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Műegyetemnél, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pedig a Bem-szobornál tartott beszédet.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik