Belföld

Korlátoznák Kövér László kordonozását

Az Alaptörvény szellemében reguláznák meg a házelnököt.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője elküldte Kövér László fideszes házelnöknek törvényjavaslatát, amely korlátozná Kövér Lászlót abban, hogy kordonok közé szorítsa a parlamenti tudósítókat. „Az országgyűlési sajtótudósítás biztosításáról” című javaslat az Országgyűlésről szóló törvény egyetlen pontját írná át úgy, hogy a házelnök

a sajtótudósítással kapcsolatos szabályokat a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás elsődlegességét figyelembe véve köteles megállapítani, köteles továbbá biztosítani a valós és érdemi jogorvoslat lehetőségét.

Mint írta, ennek a jelenlegi helyzet nem felel meg, mert a házelnök akár indokolatlanul is korlátozhatja a Parlament és a Képviselői Irodaház területén a tudósítók munkáját.

Az ellenzéki képviselő szerint Kövér László legutóbbi, az őszi ülésszakra bevezetett rendelkezése a korábban is szűk kereteken is szigorított, teljesen ellehetetlenítette az objektív tudósítás lehetőségét.

Ezért javasolja, a házelnök csak az Alaptörvénnyel  összhangban alkothasson a sajtótudósításról szabályt úgy, hogy biztosítja a valós jogorvoslatot és figyelembe veszi „a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás elsődlegességét”.

Kövér László korlátozása után a Parlament mellett a Képviselői Irodaházban is kijelölték az újságírók helyét, amit a Facebookon Korózs Lajos (MSZP) meg is mutatott. Csak itt dolgozhatnak  újságírók.

 

Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Rogán Antal miniszter az Országgyûlés plenáris ülésén október 21-én. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik