Belföld

Kocsis Máté bejelentette, hogy a legtöbb forrást a magyar falvak kapják

A következő években a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu programra és gazdaságösztönzésre fordítjuk – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban. A kormánypártok frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt.

Kocsis elmondta, hogy a családvédelmi akciótervnek eddig négy pontja lépett életbe, és a kapcsolódó támogatási formákat több mint 65 ezren vették igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával több mint 14 ezren éltek.

Téma volt a Magyar falu program, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára. Jelezte: a következő időszakban a programra rendelkezésre álló forrásokat bővítenék. Összegzése szerint az elkövetkező időszakban a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu program kibővítésére, és a gazdaság ösztönzésére fordítják.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté közölte: a szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén a miniszterelnök várhatóan felszólal és tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről. Elmondta azt is, hogy a frakciószövetség ülésén az őszi ülésszak parlamenti munkájára készülnek fel, ez nem az a fórum, ahol a választási eredmények értékeléseknek kell történnie. Arról is beszélt: a frakcióülésen kormányzati szerkezeti vagy személyi változások nem kerültek szóba.

Kocsis Máté: udvarias megközelítés, hogy Borkai kilépett a Fideszből
Harrach Péter szerint pedig az intimitásnak nincs helye a nyilvánosság előtt.

A választások után kialakult fővárosi helyzetre vonatkozó kérdésre válaszolva Harrach Péter KDNP-frakcióvezető egyértelművé tette: a magyar kormány nem mondhat le Budapestről. Kocsis Máté arról beszélt: 2010-19 között 1850 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a fővárosban és további 4400 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban vagy megtervezve.

Azt mondta, a kormány betűre és számra meg fogja tartani azokat a megállapodásokat, melyeket Tarlós Istvánnal megkötött. Ezek alól azok lehetnek kivételek, amelyeket az új városvezetés nem szeretne, tette hozzá. Ha a fejlesztések miatt szükségesek a kormánnyal egyeztetések, akkor készen állnak rá, a személyek közti egyeztetés attól függően fog történni, hogy miről van szó és kik az illetékesek.

Kocsis a 444 szerint azt is elmondta, hogy talán a rendszerváltás óta nem történt ilyen nagy hiba a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban. Azt nem mondta el, melyik az a mérés, amivel nem értett egyet, de a kormányközeli Nézőpont konzekvensen alulmérte Karácsonyt Tarlóssal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik