Belföld

Hadházy: Borkai focista fia kézilabdás technikai vezetőként kap fizetést közpénzből

Nemrég a Válasz Online írta meg, hogy Borkai Zsolt a Fideszből frissen kilépett, immár független polgármester fia, a most 24 esztendős Borkai Ádám már legalább négy éve kap havi egymilliós fizetést egy nem működő cégtől, amelynek székhelye Borkai barátja, Rákosfalvy Zoltán tulajdonában van, de az átláthatóságot akadályozza, hogy az Immobilien Trade Center Kft.-hez hasonlóan egy luxemburgi offshore cég a tulajdonosa.

Most Hadházy Ákos független képviselő azt írta a Facebook-oldalán, hogy az említett ügyben már feljelentést tett, de olyan újabb információkra bukkant, amelyek alapján lehet, hogy feljelentéskiegészítéssel fog élni. A politikus szerint ugyanis havi egymillió forint úgy tűnik nem elég az ifjabb Borkainak, máshonnan is kap fizetést.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Borkai Ádám „nemzetközi kapcsolatok koordinátoraként” szerepel a Győri Audi ETO Kézilabda Club honlapján. Ennek a csapatnak amúgy Borkai Zsolt polgármesterként idén márciusban 13 millió forint önkormányzati támogatást javasolt, a szokásos évi apanázson felül.

Hadházy szerint az eredetileg focista Borkai Ádám (184 mérkőzésen lépett pályára előbb a Győri ETO majd a Gyirmót FC színeiben) a 2019/2020-as szezonra szóló, TAO-támogatás iránti kérelemben mint „technikai vezető” szerepel. A táblázat szerint két ember fizetését oldja meg felerészben a sportcsapatoknak felajánlott társasági adóból: Bartha Csaba klubelnökét és Borkai Ádámét.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy mennyit keres az ETO-nál az ifjabb Borkai, csak azt, hogy kettejük teljes, éves bérköltsége 21,9 millió forint, aminek a kérelem szerint a fele lenne a támogatás. Két embernek ez átlagosan havi bruttó 900 ezernél többet jelentene, de persze nem biztos, hogy ők ketten ugyanannyit kapnak kézhez. A kérelemből kiderül az is, hogy Borkai Ádámnak – aki nem kézilabdázó, hanem focista, akárcsak a klubelnök Bartha – nincs meg a szakmai jogosítványa, annak beszerzése „folyamatban van”.

Hadházy azt írta:

B.Ádám egymilliós havi fizetése a semmiért egy olyan cégtől, amelyik a jachton maszturbáló bácsihoz (Rákosfalvy) tartozik: korrupció. Ádám másik (kb 900 ezres) fizetése a kézilabdaklubtól: nepotizmus. A jelenséget sokan ismerik, a szót talán kevésbé. A Wikipédia definíciója: A nepotizmus a hatalmi pozíciók (és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben. A szó a latin nepos szóból ered, melynek jelentése „unokaöcs” vagy „unokatestvér”.

Borkai Zsolt botrányáról szóló cikkeinket itt olvashatja újra.

Győri királyfiból erkölcsi és politikai koldus: Borkai útja a lakótelepről az aranyon át a biztos bukásig
Ha győz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tőle a Fidesz vezetői. Portré az olimpiai bajnok polgármesterről, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik